Eveniment

Tariceanu cedeaza ministerelor jumatate dintre autoritatile pe care le coordona

Tariceanu cedeaza ministerelor jumatate dintre autoritatile pe care le coordona

Premierul Calin Popescu-Tariceanu

19.04.2007, 19:00 16

O parte dintre structurile aflate in prezent la Cancelaria premierului vor fi transferate in subordinea unor ministere, la SGG sau desfiintate, iar alte agentii, precum AVAS, ANRE, ARIS, Agentia pentru Sport si Inspectoratul de Stat in Constructii, vor ramane in coordonarea primului-ministru, in urma unei ordonante de urgenta adoptate ieri de guvern.
"Aceasta reorganizare inseamna adaptarea structurilor la cerintele modelului european de eficienta si transparenta in actul guvernamental. Vrem ca in locul unor structuri greoaie, pe care le-am mostenit, caracteristice birocratiei romanesti sa punem structuri suple, moderne care sa se poata adapta cerintelor Romaniei", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Tariceanu a precizat ca, prin reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, numarul autoritatilor din subordinea SGG si a Cancelariei a fost redus de la 29 la 12 institutii.
In acelasi timp, numarul maxim de posturi pentru aparatul de lucru al Guvernului va fi redus de la 1.077 la 876 de persoane, inclusiv demnitarii.
Cancelaria primului-ministru va coordona Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Agentia Nationala pentru Sport si Agentia Nationala Antidoping, conform proiectului Ordonantei de Urgenta privind reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului.
Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat va trece din coordonarea primului-ministru in cea a sefului SGG, iar Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale va fi transferat din coordonarea premierului in subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va trece de la Cancelarie in coordonarea SGG, iar Agentia Nucleara va fi transferata de la Cancelaria premierului in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor.
Departamentul de Control al Guvernului (DCG), aflata la Cancelarie, va functiona in cadrul aparatului de lucru al Guvernului, iar Departamentul pentru Dialog Social va trece din aparatul de lucru la Cancelaria premierului. SGG va prelua bugetul, patrimoniul si personalul Departamentului de Control al Guvernului.
DCG, condus de un secretar de stat numit prin decizie a premierului, va verifica atat respectarea legii in cadrul aparatului de lucru al Guvernului si administratiei publice, la regii autonome, companii nationale sau societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, cat si sesizarile primite de la primul-ministru.
Departamentul pentru Lupta Antifrauda va functiona in continuare in structura Cancelariei, iar unitatea de management a proiectului de reforma a administratiei publice convenit cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare isi va inceta activitatea.
Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN) va fi desfiintata, urmand ca atributiile, personalul si bugetul acesteia sa fie preluate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), iar Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor va fi preluata de Ministerul Economiei si Finantelor.
Seful Guvernului va avea in continuare dreptul sa ii numeasca si sa-i revoce, prin decizie, pe sefii ANRE si ANRCTI.
ANRE si ANRCTI vor functiona in coordonarea Cancelariei premierului.
Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, aflata in subordinea Guvernului si directa coordonare a primului-ministru, va fi transferata la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) vor ramane in coordonarea Cancelariei premierului.
Ministerul Economiei si Finantelor a fost autorizat de Guvern sa modifice bugetele ministerelor si ale celorlalti ordonatori principali de credite, ca urmare a masurilor de reorganizare a Executivului prin care institutiile au preluat o serie de structuri din Cancelaria premierului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO