Eveniment

Tariceanu vrea rapid acte normative pentru aplicarea planului anticriza, dar unele masuri exista deja

17.11.2008, 21:02 16

Premierul a cerut insa ieri ministrilor sa pregateasca actele normative prin care sa fie aprobate masurile continute in planul privind sprijinirea economiei, in conditiile in care vrea ca masurile anticriza sa poata intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009.

"Masurile incluse in Programul de crestere economica si de creare de locuri de munca trebuie implementate rapid", a subliniat Tariceanu.
Bonusul fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate de populatie si de firme in conditiile efectuarii platilor la timp este una dintre masurile incluse in planul pentru sprijinirea economiei, in valoare totala de 10 mld. euro si gandit pe parcursul a patru ani.
Participanti la discutia de ieri de la Guvern pe tema planului economic i-au amintit premierului ca persoanele care platesc la termen taxele locale beneficiaza deja de reducerea cu pana la 10% a sumei care trebuie platita in cazul achitarii la termen a impozitelor locale si au explicat ca "bonusul fiscal" propus de Guvern se poate suprapune cu aceasta facilitate, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. In aceste conditii, sugestia a fost gasirea unei formule prin care aceasta facilitate sa nu se suprapuna cu bonsul fiscal pe care Guvernul intentioneaza sa il acorde din 2009.
Legislatia in vigoare prevede o reducere de pana la 10% a sumei care trebuie platita in cazul persoanelor care achita integral, pana la 31 martie, impozitele pe case, terenuri si masini.
In ceea ce priveste propunerea premierului privind scutirea de impozitare a dividendelor care vor fi reinvestite sau investite in noi firme, prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat luni ca Tariceanu nu cunoaste procedura actuala de impozitare, deoarece propune neimpozitarea dividendelor reinvestite, facilitate care este deja in vigoare. El a apreciat ca propunerea avansata de premier privind neimpozitarea dividendelor reinvestite este superficiala.
"Dupa cum stiti, avem in momentul de fata o cota unica de impozitare de 16% pe profit si tot 16% pe dividende. Impozitele pe dividende de 16% nu se vor plati in cazul in care dividendele se vor reinvesti in aceeasi firma sau intr-o firma noua", a spus Tariceanu saptamana trecuta.
Guvernul a decis in luna iunie printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal ca impozitul pe dividende sa fie unificat, de la 1 ianuarie 2009, la 10% atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti.
Modificarea a fost operata dupa ce Comisia Europeana a transmis Romaniei o scrisoare de somare, reprezentand prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii fata de cele achitate de rezidenti.
Liderul democrat-liberal a sustinut ca singura solutie viabila in acest domeniu este cea propusa de PDL, care vizeaza neimpozitarea profitului reinvestit in tehnologie si resurse umane.
O alta masura importanta avuta in vedere de Guvern si care are un impact bugetar semnificativ, este diminuarea CAS de zece puncte procentuale pe parcursul a patru ani. Reducerea contributiilor de asigurari sociale va incepe insa cu o diminuare de maximum 2 puncte aplicata pe parcursul anului viitor, dar in niciun caz de la 1 ianuarie, aceasta fiind principala varianta analizata de Executiv.
Contributiile sociale au fost in 2007 de 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator, dupa ce autoritatile au diminuat nivelul, la inceputul anului trecut, cu doua puncte procentuale din cota platita de companii. Pentru acest an a fost programata reducerea cotelor de contributii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5% din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori in ianuarie si decembrie si 1,5 puncte pentru angajati in iulie 2008.
Acordarea unei sume de 1.000 euro pentru firmele care angajeaza someri ramasi fara serviciu de mai mult de trei luni, este o alta initiativa a premierului, ale carei costuri sunt estimate la circa 30 mil.euro, raportat la numarul somerilor care urmeaza sa fie angajati, de aproximativ 40.000 de persoane, dintre care doar maximum 30.000 vor avea o perioada de inactivitate mai mare de trei luni.
Pentru fiecare loc de munca nou creat, intreprinderile vor primi 1.000 de euro in cazul in care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de trei luni. Pentru somerii care sunt cu o durata mai mare de trei luni, la angajare firma va primi 1.000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat", a spus Tariceanu.
Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a sugerat ca masuri posibile pentru iesirea din criza actuala suspendarea temporara a taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea programului Rabla, supravegherea inmatricularii ilegale a masinilor second hand si creditarea furnizorilor pentru Dacia.
 
 
Programul Guvernului pentru criza
  • Scaderea CAS-ului cu 10 puncte procentuale;
  • Bonus fiscal de 5% pentru toti cei care isi vor plati impozitele la timp;
  • Capitalul CEC majorat cu 250 mil. euro pentru finantarea IMM;
  • Dividendele reinvestite sau investite in firme noi vor fi scutite de impozitare;
  • Investitii de 220 mil. euro pentru constructia de locuinte sociale;
  • 1.000 de euro vor primi firmele pentru fiecare loc de munca nou creat daca angajeaza someri de mai mult de 3 luni;
  • Suplimentarea cu 100 mil. euro anual a plafoanelor de garantare a dobanzilor pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural;
  • 3 mld. euro, ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca si care inglobeaza inovatie si progres tehnologic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO