Eveniment

Tarom se imprumuta pentru cele patru Airbus

02.09.2004, 00:00 34

Compania nationala de transport aerian Tarom va contracta un credit extern in valoare totala de 10,2 milioane dolari, prin care va acoperi avansul achitat companiei franceze Airbus pentru achizitionarea a patru aeronave tip A 318, a decis Guvernul printr-o ordonanta aprobata in sedinta de joi.
Avansul, aferent anului 2004, a fost achitat la inceputul acestui an.
Tarom a semnat in luna aprilie a acestui an un contract de achizitie a patru avioane Airbus A318, valoarea contractului ridicandu-se in jurul a 150 de milioane dolari. Conform intelegerii, primele doua aparate vor fi cumparate in 2006, iar urmatoarele doua, un an mai tarziu.
Negocierile au durat mai multi ani. Initial Tarom a facut o comanda pentru doua avioane Airbus A310 long-courier, pe care le-a schimbat in patru avioane de capacitate mai mica, care sa se plieze pe noua strategie de companie regionala.
Tarom a obtinut, potrivit oficialilor, facilitati importante in ceea ce priveste pretul de achizitie a avioanelor, avansul si termenele de livrare. Pretul de catalog al unui avion A318 se ridica la 47 milioane de dolari, iar conform declaratiei Ministrului Transporturilor, Miron Mitrea, partea romana a obtinut o reducere de peste 20%.
Pentru achizitionare, Tarom va contracta credite externe garantate de stat. Creditul extern, primele de asigurare, dobanzile, comisioanele si alte costuri vor fi garantate in totalitate de Ministerul Finantelor Publice si restituite din sursele companiei, precum si de la bugetul de stat.
Tarom si-a stabilit pentru acest an ca obiectiv realizarea unei cifre de afaceri de 245 milioane de dolari si reducerea cu 59% a pierderilor, pana la nivelul de sase milioane de dolari.
La nivel mondial exista o disputa foarte puternica intre cei doi giganti - Airbus si Boeing, fiecare dintre parti luptand la sange pentru fiecare contract.
Flota Tarom este compusa in acest moment din 19 aeronave: doua Airbus 310-325, sase Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, precum si sapte ATR 42-500. Compania este de mai multi ani pe pierderi, intrarea pe profit fiind programata pentru anul 2005.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO