Eveniment

“Tatăl” administrării falimentelor bancare din România de acum 15 ani a murit

“Tatăl” administrării falimentelor bancare din...

Autor: Cristian Hostiuc

28.12.2015, 14:22 8005

Avocatul, Arin Stănescu, cel care s-a ocupat de insolvenţele bancare din România de acum 15 ani a încetat din viaţă, anunţul fiind postat pe site-ul casei de avocatură unde era partener - www.smda.ro. 

Arin Stănescu era partener la firma Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii şi la firma de insolvenţă RVA Insolvency. Cea mai cunoscută insolvenţă de care s-a ocupat a fost BIR-Banca Internaţională a Religiilor, o bancă devalizată de conducere şi un grup de oameni de afaceri în frunte cu controversatul Dinel Staicu. Intrarea în faliment a BIR a fost contestată de conducerea băncii care l-a dat în judecată pe Arin Stănescu cât şi pe fostul vice-guvernator al BNR, Mihai Bogza, care la vremea respectivă se ocupa cu supravegherea băncilor.

La începutul anilor 2000 mai multe bănci din România au intrat în faliment - Banca Albina, Bankcoop, Banca Turco-Română, Banca Română de Scont, Bancorex, BID - Banca de Investiţii şi Dezvoltare. A fost cea mai neagră perioadă a sistemului bancar românesc când mai mult de 40% din activele sistemului ajunseseră neperformante.

Stănescu a contribuit la prima lege a insolvenţei din 2007, dar şi la cea de-a doua din 2012.

El a fost unul dintre creatorii arhivei electronice de garanţii reale mobiliare, un sistem prin care notarii, băncile şi clienţii îşi notifică garanţiile la credite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO