Eveniment

Taxa auto a ajuns la stadiul schimbului protocolar de scrisori intre Guvern si Comisia Europeana

26.03.2007, 19:12 19

Romania va transmite Comisiei Europene o scrisoare protocolara ca raspuns la documentul de notificare trimis de executivul de la Bruxelles privind taxa de prima inmatriculare, urmand ca discutiile sa continue intre cele doua parti, au declarat surse din Ministerul Finantelor.
"Vom transmite o scrisoare protocolara de raspuns. Discutiile vor continua intre reprezentantii Romaniei si cei ai Comisiei Europene. Exista mai multe variante aflate in discutie la nivelul Ministerului Finantelor privind taxa de prima inmatriculare.
Guvernul va stabili varianta finala. Deocamdata taxa ramane la nivelul actual si nu cred ca va fi modificata in urmatoarele doua luni", au mentionat sursele citate.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat sambata ca a fost informat ca institutia pe care o conduce a primit vineri seara scrisoarea Comisiei Europene privind taxa auto de prima inmatriculare, primul pas in procedura de incalcare a reglementarilor comunitare initiata de autoritatile europene in cazul Romaniei.
Executivul european a trimis Romaniei o scrisoare formala de notificare, prin care solicita autoritatilor de la Bucuresti sa modifice sistemul de taxare a autovehiculelor, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va initia procedura legala impotriva Romaniei in cazul taxei pentru prima inmatriculare a autovehiculelor, considerand ca masura nu respecta normele europene, in pofida discutiilor intensive avute cu autoritatile romane.
In pofida discutiilor repetate cu autoritatile romane, Comisia isi mentine pozitia, sustinand ca taxa pentru prima inmatriculare perceputa de statul roman nu se conformeaza prevederilor Tratatului Comunitatii Europene.
In cazul in care Comisia Europeana nu va primi un raspuns satisfacator in decurs de doua luni, poate trece la a doua etapa a procedurii legale, si, ulterior, poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, care va lua o decizie ce devine obligatorie.
Autoritatile europene au sustinut, in mod repetat, ca un stat membru al UE are dreptul de a percepe taxe de inmatriculare la autovehiculele secod-hand de import, daca acestea sunt in conformitate cu Articolul 90 din Tratatul Comunitatii Europene.
Documentul prevede ca un stat european nu trebuie sa perceapa impozite pentru produsele importate din alte tari ale Uniunii Europene superioare celor aplicate produselor similare de pe piata locala.
Statele care fac parte din blocul european pot incuraja practicile de afaceri ce asigura o mai buna protectie a mediului, potrivit legislatiei comunitare.
Masurile implementate in acest sens trebuie sa fie insa obiective si pertinente, pentru a evita discriminarea unor produse care provin din alte state UE.
Senatorul PSD Cristian Radu Georgescu a anuntat ieri ca formatiunea din care face parte va sesiza Curtea Constitutionala referitor la taxa de prima inmatriculare, cerandu-i sa se pronunte in legatura cu aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO