Eveniment

Temerile lui Tariceanu: presiunile sindicale, productia si aprecierea leului

12.01.2006, 19:25 14

Investitiile majore din economie vor costa anul acesta un miliard de euro si vor merge catre infrastructura, spune premierul.

Presiunile sindicale pentru cresterea salariilor, capacitatea productiei industriale de a se adapta din mers si de a fi mai competitiva, dar si intrarile de capital care pun presiune in sensul aprecierii leului sunt principalele "ingrijorari economice" ale premierului Calin Popescu Tariceanu pentru anul in curs.

La finalul unei discutii cu ministrii economici si guvernatorul BNR asupra perspectivelor pentru perioada 2006-2008, acesta a declarat ca se teme ca nu cumva fluxurile de capital strain asteptate sa fie mari si anul acesta sa determine in continuare aprecierea leului, afectandu-i in principal pe exportatori.

Cat priveste presiunile sindicale, premierul a asigurat ca politica salariala a Executivului va fi moderata, adaugand ca solicitarile de cresteri salariale pot fi indeplinite doar daca se bazeaza pe performante economice.

Premierul Tariceanu a anuntat ca investitiile majore din 2006 vor costa un miliard de euro si vor avea ca surse de finantare bani de la buget, din privatizarea BCR si din investitii private. In caz de nevoie, deficitul bugetar va fi majorat la 1% din PIB (fata de 0,5%, cat este programat in prezent) printr-o rectificare bugetara, pentru a asigura finantarea acestor proiecte, a spus premierul.

"Vom modifica, daca e cazul, cadrul legislativ in sensul scurtarii termenelor de executie pentru marile proiecte de investitii", a declarat pentru ZF Gheorghe Pogea, vicepremier pe probleme economice, prezent la intrunire.

Prioritatile de investitii ale Guvernului vor fi autostrazile, sistemul energetic, infrastructura scolara si agricultura, a mai spus vicepremierul Pogea. Secundul lui Tariceanu pe probleme economice a spus ca Executivul este preocupat de limitarea consumului si de asigurarea unei cresteri economice bazate pe investitii si export, fara a detalia insa despre masurile concrete stabilite de Guvern pentru atingerea acestor deziderate.

In domeniul infrastructurii, autostrazile Bucuresti-Constanta si Bucuresti-Brasov sunt considerate prioritare, Executivul intentionand sa ia toate masurile de modificare a legislatiei pentru ca noile autostrazi sa fie deschise cat mai repede circulatiei. Autostrada Brasov-Bors va primi alocari suplimentare de fonduri imediat ce se vor finaliza negocierile cu firma Bechtel pentru realizarea proiectului, a mai spus premierul Tariceanu.

Alte proiecte ale Guvernului vizeaza realizarea soselelor de centura in majoritatea oraselor, reabilitarea unui tronson de 23 de kilometri al autostrazii Bucuresti-Pitesti, refacerea podurilor distruse de inundatiile din 2005 si cheltuirea a peste 300 de milioane de euro pentru lucrarile la coridorul IV de transport feroviar.

In sistemul medical, principalele proiecte ale Guvernului sunt infiintarea in urmatorii doi ani, in marile centre urbane, a spitalelor regionale universitare de urgenta si construirea sau reabilitarea a 20 de spitale judetene in perioada 2006-2007.

Racordarea a 700 de sate la sistemul centralizat de distributie a apei, construirea, in acest an, a 8.000 de locuinte pentru tineri, refacerea fatadelor la blocuri, subventionarea costurilor pentru achizitionarea de centrale termice de apartament, construirea unor noi hidrocentrale si verificarea modului in care intreprinderile respecta normele de protectie a mediului sunt alte proiecte avute in vedere de catre Executiv.

Toate aceste proiecte vor costa doar in 2006, conform declaratiilor premierului, intre 700 de milioane si un miliard de euro, cu tendinte de crestere a fondurilor alocate in urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO