Eveniment

Tensiuni între Bucureşti şi Paris din cauza Libiei. De ce tace preşedintele Băsescu?

Autor: Iulian Anghel

20.03.2011, 23:51 24

Războiul din Libia a provocat noi tensiuni între România şiBulgaria, pe de o parte, şi Franţa, de cealaltă parte. De treizile, singura reacţie oficială a Bucu­reştiului faţă de deciziaCon­si­liului de Securitate al ONU de a per­mite atacarea Libiei avenit din partea laconicului ministru român de externe TeodorBaconschi: "Sun­tem pe re­cepţie", "vom vedea dacă participăm","vom vedea sub ce formă participăm".

În alte capitale, reacţia a mai fost rapidă. Sofia a spus că nuparticipă, aşa cum s-a spus şi de la Budapesta şi Praga. Suntacelaşi capitale care, în 2003, alături de altele din estulEu­ropei, între care şi Bucureştiul, au sus­ţinut deschisintervenţia americană în Irak, lucru ce a provocat mânia fostuluipreşedinte francez Jaques Chirac ("România a pierdut o bunăoportu­nitate de a tăcea"). Acum suc­cesorul lui Chirac, NicolasSarkozy, este cel care a anunţat războiul, în vreme ce avioanelefranceze se aflau deasupra Libiei.

De ce tace Bucureştiul? Nu există po­ziţii oficiale (probabil cănici nu vor exista) care să indice că reţinerea ar fi da­toratăfaptului că Franţa a preluat ini­ţiativa atacării Libiei. Darexistă al­tele care confirmă disputa dintre pre­şe­din­te­le românTraian Băsescu şi pre­şe­dintele francez Nicolas Sarkozy laCon­siliul European din urmă cu 10 zile - summit care a examinatoportu­ni­tatea in­ter­venţiei militare a UE în Libia. Sarkozy asusţinut această inter­ven­ţie, iar Traian Băsescu şi BorisBorisov, premierul Bulgariei, au res­pins-o. De ce?

Pentru bulgari situaţia este lim­pede: cei din ConsiliulNaţional de Tranziţie (opoziţia libiană care luptă împotriva luiGadhafi) sunt nişte tică­loşi care au torturat medicii con­damnaţianii trecuţi la Tripoli pentru o vină niciodată dovedită: ar fiinfectat cu SIDA, în mod voluntar, sute de copii libieni. Acestlucru l-a susţinut Borisov, iar Băsescu l-a sprijinit pe premierulbulgar: nu poţi - spune preşedintele român (disputa a fostconfirmată la televiziunea publică chiar de Traian Băsescu) - sălegitimezi o organizaţie care îl are în frunte pe chiar ministruljustiţiei care l-a slujit pe Gadhafi. De aici până la a compararevoluţiile din Europa de Est cu cele din nordul Africii nu a fostdecât un pas. Pre­mie­rul bulgar a fi argumentat (episodul esterelatat de publicaţia franceză de stân­ga Le Monde şi confirmată,in­direct, de Nicolas Sarkozy într-o de­claraţie de presă) că, înBulgaria, după căderea co­munismului, puterea a fost preluată dealţi comunişti, la fel de vinovaţi ca aceia înlăturaţi de la putere- drept urmare, tre­cerea puterii dinspre ticăloşi mai bătrâni spreunii mai tineri nu poate fi susţinută de o societate onorabilă cumeste Uniunea Euro­peană.

Acesta este disputa dogmatică. Un alt fapt indică însă tensiunialtele decât cele de morală publică. Întrebat dacă România estepregătită să accepte imigranţi din nordul Africii, Traian Băsescu arăspuns cu emfază: "Este problema spaţiului Schengen!". Or, Franţaeste principala ţară care a blocat aderarea României şi aBulga­riei la spaţiul Schengen. Iar diplomaţi fran­cezi admit, subrezerva anoni­matului, că amânarea ar putea dura şi câţiva anichiar din cauza problemelor din nordul Africii.

Preşedintele Băsescu a susţinut, la în­ceputul celui de-aldoilea mandat al său, că integrarea României în Schen­gen este oprioritate pentru el. Iar pre­şe­dintele Sarkozy l-a lăsat fărăprio­ritate. Preşedintele Băsescu a afir­mat, de ase­me­nea, laînceputul primu­lui său man­dat, că axa Bucureşti-Lon­draWashing­­ton va fi punctul nodal al politicii sale ex­terne. Daracum nu SUA sunt în frun­tea ofensivei împo­triva Libiei, ciFranţa.

În vremea comunismului, Româ­nia a avut relaţii bune cu Libia,iar dic­ta­torii Nicolae Ceauşescu şi Muam­mar Gad­hafi au fostfoarte apropiaţi. Observând si­tuaţia din Libia prin lupa istoriei,Ro­mânia nu ar avea de ce să fie reticentă la intervenţia împotrivalui Gadhafi. O spune chiar şi fostul preşedinte Ion Iliescu,comunist de frun­te în vremea lui Ceauşescu: "Inter­ven­ţia înLibia e necesară, ţinând sea­ma de acţiunile total iraţionale alelui Gadhafi".

Nici relaţiile comerciale dintre cele două ţări nu ar justificao reţinere prin prisma unui interes pur economic. În România suntdoar 42 de de societăţi co­merciale cu capital libian având, înto­tal, o cifră de afaceri, în 2009, de 4 mil. euro, 43 de angajaţişi zero profit. Schim­­­burile comerciale dintre cele do­uă ţărisunt sub 100 mil. euro, anual, iar Libia şi-a închis ambasada de laBu­cureşti în 2007.

România ar fi trebuit să-şi pre­ci­zeze poziţia în aceastăchestiune încă de vi­neri. Dar la trei zile de la declan­şarearăz­boiului încă "analizează".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO