Eveniment

Termene mai scurte la achizitiile publice

08.03.2009, 21:59 249

Termenul pentru organizarea unei licitatii pentru achizitii publice a fost limitat la 30 de zile fata de pana la 380 de zile in prezent, iar cei care vor contesta in instanta o licitatie vor plati o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, potrivit unei ordonante adoptate de Guvern la sfarsitul saptamanii.
Actul normativ care modifica legislatia achizitiilor publice reduce termenele de analiza a ofertelor de catre autoritatile contractante la 20 de zile. Doar in cazuri temeinic motivate, autoritatea contractanta poate prelungi perioada de evaluare cu cel mult 20 de zile.
"Au fost scurtate termenele in care, de exemplu, autoritatea contractanta trebuie sa se pronunte cu privire la rezultatul unei licitatii. Pe de alta parte, pentru prima data am introdus termene punctuale la solutionarea in instanta a contestatiilor care se depun pentru ca acele dosare de contestatii sa nu ramana luni si ani in sir in instante fara ca o procedura sa fie adjudecata, fie intr-un fel, fie in altul", a declarat primul-ministru Emil Boc.
Totusi, noua ordonanta de urgenta nu rezolva doua dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta in prezent companiile care participa la licitatii, respectiv criteriul de alegere a castigatorului dupa cel mai mic pret si decontarea lucrarilor executate cu preturile ajustate dupa regulile FIDIC (conditii contractuale internationale), spun reprezentantii antreprenorilor in constructii.
"Prevederile noii ordonante de urgenta reprezinta un pas inainte in reducerea termenelor de acordare a unui contract public, insa nu rezolva problema de fond si anume criteriul prin care castiga cel care are pretul cel mai mic, care a fost principala sursa de coruptie din ultimii ani", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
In ultimii ani foarte multe companii au castigat licitatiile cu preturi de dumping, uneori chiar si cu 30-40% sub valoarea estimata de proiectantul lucrarii.
In plus, contractele erau adjudecate in baza unor preturi fixe, care nu puteau fi modificate ulterior in cazul in care pretul materiilor prime si al energiei crestea.
 "Noi am solicitat sa se faca decontarea lucrarilor cu preturile ajustate dupa conditiile FIDIC, in functie de evolutia preturilor la materii prime. De exemplu, cresterile puternice de anul trecut ale barilului de petrol sau ale materiilor prime precum otelul-beton sau cimentul au fost acoperite de catre constructori, pentru ca preturile initiale nu puteau fi modificate", explica Plosceanu.
Prin noile reglementari, Executivul a stabilit, de asemenea, cresterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate publica poate sa achizitioneze direct produse, servicii, lucrari sau sa achizitioneze produse, servicii sau lucrari prin cerere de oferte.
Autoritatea contractanta va avea dreptul sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a 15.000 de euro pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii, respectiv 15.000 de euro pentru fiecare achizitie de lucrari.

Modificari la achizitii publice

  •   Creste de la 10.000 de euro la 15.000 de euro valoarea achizitiei pe care o poate face direct o autoritate publica;
  •   Valoarea contractului pentru care o autoritate poate aplica procedura de cerere de oferte urca de la 75.000 la 100.000 de euro;
  •   Termenul pentru organizarea licitatiei este redus la 30 de zile fata de 380 de zile in prezent;
  •   La contestarea in instanta se instituie o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei pentru contestatar.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO