Eveniment

Timisoara cauta 30 de milioane de euro la banci

21.07.2005, 19:42 10

Municipiul Timisoara ar putea contracta in acest an un credit in valoare de circa 30 de milioane de euro pentru finalizarea unor lucrari ample de infrastructura, preferand de aceasta data creditele bancare in locul obligatiunilor. Timisoara a realizat anul acesta cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale de pe piata romaneasca, in valoare de 5,5 milioane de euro, destinat tot unor proiecte de infrastructura.

"Intentionam sa incheiem in acest an un credit de circa 5-6 ori mai mare decat valoarea emisiunii de obligatiuni, pentru finantarea unui program amplu de refacere a infrastructurii orasului. In prezent exista mai multe oferte pe piata romaneasca pentru credite pe 20 de ani cu perioade de gratie foarte mari, de circa 10 ani, care sunt foarte atractive pentru autoritatile locale. In acest moment analizam ofertele existente si vom lua o decizie spre toamna, urmand sa contractam creditul pana la sfarsitul anului sau cel tarziu anul viitor", a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timisoarei, aflat la deschiderea sedintei de ieri a Bursei de Valori, cu ocazia inceperii tranzactionarii obligatiunilor municipale Timisoara.

Autoritatile locale apeleaza din ce in ce mai mult la imprumuturi pentru finantarea unor investitii mai ample, in conditiile in care resursele de la bugetele locale sunt utilizate in mare parte pentru acoperirea cheltuielior curente.

"Volumul de investitii necesar pentru lucrarile de infrastructura depaseste cu mult resursele de la bugetul local, astfel ca trebuie sa cautam surse alternative de finantare, cum sunt creditele sau imprumuturile prin emisiune de obligatiuni. In momentul de fata volumul creditelor contractate de municipiul Timisoara se ridica la 50 de milioane de euro", a precizat Orza.

Totusi, autoritatile locale se confrunta cu unele restrictii la contractarea de imprumuturi, fiind fixata o limita de indatorare a municipalitatilor care prevede ca platile scadente nu pot depasi 20% din veniturile dintr-un an.

"Decizia privind gradul de indatorare al municipalitatii ar trebui sa fie lasata la latitudinea consiliilor locale. Desi nu exista inca autoritati locale care sa fi atins limita de 20% impusa de lege, exista totusi nemultumiri in legatura cu aceasta prevedere", a declarat viceprimarul Timisoarei.

Municipiul Timisoara a lansat in luna iunie cea mai mare emisiune de obigatiuni municipale de pe piata romaneasca, cu o valoare de 5,5 milioane de euro (20 de milioane de lei) si o scadenta de sase ani. Oferta, intermediata de Raiffeisen Capital Investment, a fost subscrisa integral fiind vanduta in totalitate in prima zi de la deschiderea ei. Cea mai mare parte a ofertei a fost subscrisa de fonduri de investitii, circa 49%, si de companii de asigurari, 37,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO