Eveniment

Tinerii care studiază în străinătate: Vrem să ne întoarcem în România ca să contribuim la dezvoltarea ţării

Studenţii spun că în străinătate sunt acceptaţi mult mai repede decât pe piaţa românească

Studenţii spun că în străinătate sunt acceptaţi mult mai repede decât pe piaţa românească

Autor: Bianca Dorobanţu

11.01.2016, 00:06 1656

Tinerii români care studiază la facultăţile din străinătate vor să se întoarcă în ţară după ce îşi termină studiile fie pentru a pune bazele unor afaceri, fie pentru a-şi construi o carieră în România şi astfel să contribuie la dezvoltarea economică a ţării, spun câţiva dintre studenţii care au fost prezenţi la finalul săptămânii trecute la un eveniment de premiere organizat de Liga Stu­denţilor Români din Străinătate.

„Am stat puţin pe gânduri după ce am terminat liceul dacă ar trebui să plec în străinătate la facultate sau să rămân în România. Sunt pasionată de antreprenoriat şi vreau să-mi deschid propria afacere şi m-am gândit că ar fi mai util să rămân în ţară, pentru că vreau o afacere în România, dar mi-am zis că pot să profit de programele oferite şi să plec cu programul Erasmus în străinătate ca să am totuşi şi acea experienţă internaţională“, a spus Bianca Leontina Grigoraş, câşti­gătoarea la categoria Studentul Român Erasmus al Anului. Ea are 21 de ani şi este studentă în anul III la Administrarea Afacerilor în Limba Engleză la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Bianca Grigoraş consideră că ar trebui ca fiecare tânăr să rămână în ţară: „Este şi de datoria mea să contribui la o dezvoltare a României, dacă tot se vrea o schimbare în România, aş vrea să contribui şi eu“.

În ciuda numeroaselor ini­ţiative de a susţine antrepre­noriatul în România, există modificări ale legislaţiei care pot fi făcute pentru a veni mai mult în sprijinul tinerilor care vor să îşi clădească propriile afaceri.

„Chiar dacă la nivel declarativ noi spunem că România susţine antreprenoriatul, prin fapte nu este chiar aşa. Am văzut că lucrurile au început să se schimbe puţin, pentru că foarte mulţi antreprenori mor în primul an pentru că nu se pot susţine, taxele sunt foarte mari. Paradoxal, în străinătate nu este aşa, aici este o diferenţă unde ar mai trebui să lucrăm şi noi. În acelaşi timp, România este o ţară ofertantă“, adaugă Bianca.

Există şi studenţi care şi-ar dori să lucreze în România ca specialişti în domeniile studiate, dar lipsa posturilor îi ţine încă departe de casă, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul Monicăi Abrudan, finalist la categoria Studentul Român al Anului din Europa la nivel post-universitar, care acum are o bursă postdoctorală la Institutul Sanger din Marea Britanie.

„Mă simt cu mâinile legate, dar societatea abia de acum se pune în mişcare. Noi am avut şansa să lucrăm în străinătate, pentru că străinii au creat posturi libere pentru noi. Sistemul lor e mai performant pentru că acceptă oameni din toată lumea să lucreze acolo. Poate dacă şi noi am deschide porţile aici în România, şi sistemul nostru ar deveni mai competitiv şi mai bun“, precizează Monica. Ea a urmat studiile Fa­cultăţii de Matematică-Infor­matică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost recrutată de Microsoft Da­nemarca, unde a lucrat doar şapte luni ca inginer IT, după care a preferat să îşi continue studiile în domeniul bioinformaticii.

„Domeniul IT este un do­meniu în care România excelează şi exportă foarte mulţi ingineri software. Chiar vorbeam cu nişte colegi străini, toţi românii pe care ei îi cunosc sunt ingineri soft­ware“, adaugă ea.

Salariul de inginer la Mi­crosoft i-a asigurat plata taxei studiilor de masterat.

„Salariul de post-doctorand este suficient, dacă aş lucra în industrie aş câştiga cu 50% mai mult, dar aleg să fac cercetare deocamdată”, spune una dintre favoriţii premiului acordat la categoria pentru Studentul Anului din Europa la nivel post-universitar.

Pe de altă parte, Iuliana Nenu, câştigătoarea categoriei Studentul Anului din România este studentă în anul şase la medicină în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, din Cluj Napoca, spune că îşi doreşte să rămână în România.

„Rezidenţiatul aş vrea să îl fac aici, aş vrea să plec în afară cu burse sau stagii, dar nu-mi doresc să plec definitiv, nu acum. Planurile mele ar fi să rămân în Cluj, unde mi-ar plăcea să urmez gastroenterologie. În facultate am fost la diferite stagii în străinătate, am văzut ce înseamnă medicina şi cercetarea de acolo şi mi-a deschis cumva ochii, am înţeles ce ar trebui să fac eu ca să schimb mai departe, să aduc la noi în ţară. Acolo am văzut lucrul în echipă, pe lângă dotări, motivaţia lor, dorinţa de a face totul cât mai corect şi cât mai bine. Cel mai mult am stat 2 luni, dar îmi doream să mă întorc acasă”, spune Iuliana.

În cadrul Galei Studenţilor Români în Străinătate, eveniment la care au participat peste 1.000 de studenţi şi absolvenţi români, personalităţi din mediul academic, diplomaţi şi oameni din mediul privat, s-au acordat 34 de premii pentru studenţi. Liga Studenţilor Români din Strănătate este o organizaţie non-guvernamentală cu peste 11.000 de membri în peste 50 de ţări, studenţi în străinătate, absolvenţi de studii peste hotare sau tineri din România care doresc să-şi continue studiile în afara ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO