Eveniment

Top 2009: 5. Am luat cel mai mare credit din istorie: 20 mld. €

23.12.2009, 23:32 31

La inceputul anului oficialii romani jubilau de optimism si searatau sceptici cu privire la oportunitatea unui sprijin extern,insa prin primavara au inceput sa-si schimbe discursul, sustinandnecesitatea unei astfel de finantari.
In luna martie, Romania a convenit asupra unui pachet de finantareexterna de la FMI, UE, Banca Mondiala si BERD in suma de 19,95 mld.euro, reprezentand cel mai mare imprumut din istoria tarii.
De ce a avut nevoie Romania de acest acord, de bani de lafinantatorii externi? Oficialii romani au declarat de mai multe orica acordul este "preventiv", este o "centura de siguranta", dar incele din urma s-a dovedit a fi extrem de necesar, cam singurasolutie a guvernului pentru a-si acoperi deficitul bugetar. Dealtfel, jumatate din transele acordate de FMI au ajuns in premierasa fie directionate spre buget, sumele schimbandu-si destinatiaclasica: rezervele valutare ale bancii centrale. Iar Guvernul aavut astfel posibilitatea sa plateasca salariile si pensiileintegral.
Atenuarea efectelor unei scaderi bruste a intrarilor de capital,concomitent cu adoptarea de masuri pentru reducerea dezechilibrelorexterne si fiscale si intarirea sectorului financiar au fost catevadintre obiectivele vizate prin acordul extern.
Prin incheierea acestui acord s-a urmarit relansarea economiei,reechilibrarea politicilor macroeconomice, reluarea creditarii siasigurarea unei gure de oxigen pentru cursul de schimb.
Dar acordul cu FMI - UE presupune si o serie de conditionalitatiprivind reformele structurale si tintele obligatorii de indeplinitde catre Romania privind indicatorii macroeconomici, precumdeficitul bugetar si inflatia.
Conditiile impuse de FMI au fost mai putin dure decat in perioadapremergatoare crizei, Fondul dand de inteles ca tine cont decircumstantele extraordinare, de recesiunea generalizata.
Autoritatile au convins reprezentantii institutiilor financiareinternationale ca TVA si cota unica nu trebuie sa fie modificate siau obtinut o mai mare "intelegere" privind deficitul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO