Eveniment

Tot mai aproape de Schengen: Consiliul şi Comisia Europeană sunt chemate să prezinte un calendar pentru aderarea României

Tot mai aproape de Schengen: Consiliul şi Comisia...

Autor: Gabriel Pecheanu

21.09.2022, 10:10 112

Europarlamentarul Victor Negrescu a obţinut sprijinul unui număr important de eurodeputaţi pentru a chema în plenul Parlamentului European reprezentanţii Consiliului UE şi Comisiei Europene la o dezbatere cu privire la aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen.

Europarlamentarul Victor Negrescu a obţinut sprijinul unui număr important de deputaţi europeni pentru a chema în plenul Parlamentului European reprezentanţii Consiliului UE şi Comisiei Europene la o dezbatere cu privire la aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar şi pentru ca aceştia să prezinte urgent un calendar de aderare şi, totodată, să precizeze dacă în luna decembrie, conform solicitării făcute de semnatari, va fi supusă la vot extinderea spaţiului european de liberă circulaţie, informează PSD.

„Prin această iniţiativă, Parlamentul European demonstrează încă o dată faptul că este instituţia europeană care a susţinut constant aderarea României la spaţiul Schengen. Consiliul UE şi Comisia Europeană sunt invitate să prezinte un calendar pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi, totodată, să spună dacă, conform solicitării noastre, se va lua această decizie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, din luna decembrie, astfel încât România să devină membră a spaţiului de liberă circulaţie începând cu anul viitor. Acest demers vine în continuarea petiţiei pe care am depus-o şi care a fost dezbătută de legislativul european, precum şi a rezoluţiilor adoptate în acest sens. În acest context, sprijinul celor peste 50 de colegi eurodeputaţi confirmă susţinerea lor pentru solicitarea pe care am făcut-o săptămâna trecută în plenul Parlamentului European, pentru un vot anul acesta în Consiliul UE.Am demonstrat că pentru interesul României şi unitatea europeană reuşim să fim uniţi”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

El a evidenţiat recent în plenul legislativului european necesitatea aderării la spaţiul Schengen pentru a asigura drepturi egale pentru cetăţenii români la nivel european, dar şi pentru a beneficia de avantajele aduse de acest statut, cum ar fi creşterea exporturilor şi a profiturilor înregistrate sau dezvoltarea şi eficientizarea sectorului de transporturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO