Eveniment

Traian Basescu a descoperit ca Guvernul sau nu a redus cheltuielile cu bugetarii

Traian Basescu a descoperit ca Guvernul sau nu a redus cheltuielile cu bugetarii
14.04.2010, 00:00 31

Presedintele a anuntat ca, saptamana viitoare, va chema guvernulla Cotroceni pentru "consultari" privind disponibilizarileneefectuate din randul aparatului de stat ("M-am uitat pestatistici si nu prea am vazut disponibilizari") si in privintaabsorbtiei fondurilor europene - o actiune putin obisnuita avand invedere ca seful statului are prerogative constitutionale indomeniul "consultarilor" doar in raport cu partidele politice si nucu executivul si ca nu poate "convoca" guvernul, ci doar prezideazasedintele acestuia la care participa.

Insa Basescu a adus argumente: in primul sau mandat nu s-a vazutvreo eficienta in faptul ca a mers la Palatul Victoria la sedintelede guvern si de aceea va chema guvernul la Cotroceni.

Incearca Basescu o repozitionare fata de propriul sau partid (inPD-L vor avea loc alegeri in vara si se duce o lupta pentruprincipalele functii de putere), este numultumit de Guvern cuadevarat sau mesajul sau este pentru urechile altora decat alepublicului? Sunt criticile sale semnalul unei apropiate remanieriguvernamentale?

Presedintele a spus ca nu schimba guvernul, atata vreme cat facereforma.

"Noiavem sansa sa iesim mai sanatosi din criza daca guvernul reusestesa duca la indeplinire obiectivele de reducere a cheltuielilorbugetare. Mi se pare inadmisibil ca in 2011, cand terminam actualulacord cu FMI, sa luam alt credit sa platim salarii si pensii. Artrebui, in primul rand, sa nu ne mai crestem cheltuielilebugetare", a sustinut presedintele.

Daniel Barbu, profesor la Universitatea Bucuresti, crede ca Bocva rezista inca in ciuda criticilor presedintelui stiut fiind capremierul nu face niciun pas fara incuviintarea presedintelui.Insa, arata el, guvernul nu reuseste sa tempereze cheltuielile, iaracest lucru nu mai poate continua multa vreme si va trebuivrand-nevrand sa se faca restructurari.

Alternativa la lipsa restructurarii cheltuielilor:cresterea taxelor

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri dinRomania (AOAR), Cristian Parvan, afirma ca oamenii de afaceri suntingrijorati de neputinta Guvernului de a reduce cheltuielile,neputinta care, daca va continua, va avea ca final crestereaimpozitelor. "In primele doua luni ale anului veniturile au scazutcu 2%, iar cheltuielile au crescut cu 3%. Daca nu se reusestecresterea veniturilor la buget, mai devreme sau mai tarziu vorcreste taxele, ceea ce va lovi mediul de afaceri."

La finele lui martie seful FMI, Dominique Strauss-Khan, asustinut, la Bucuresti, ca in ciuda faptului ca economia romaneascaar putea sa creasca usor, unii romani isi vor pierde locurile demunca in urmatoarele luni. Rata somajului a fost in martie 8,3%.Cea mai mare parte a reducerilor de personal a venit din zonaprivata.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a reactionat ieri lacriticile presedintelui, afirmand ca l-ar bucura daca sefulstatului s-ar arata interesat de cum consuma guvernul banii lacapitolul cheltuieli diverse, nu doar in ceea ce privestepersonalul, precizand ca au fost deja reduse posturi bugetate.

Pentru guvern, subiectul disponibilizarilor din sectorul publiceste unul extrem de spinos. Din toate disponibilizarile anuntate,guvernul nu poate arata nici acum ce a facut concret. Cateva mii dedisponibilizari au fost anuntate la CFR. La reducerea agentiilorguvernamentale au fost aprobate, prin lege, 9.000 dedisponibilizari. Alte aproape 15.000 ar urma sa fie efectuate dininvatamant. Insa, la inceputul anului, ministrul finantelorSebastian Vladescu vorbea despre aproape 100.000 de disponibilizaridin sectorul public, el fiind contrazis atunci de premier.

Boc arata spre Ministerul Finantelor

Ieri, intr-un raspuns indirect la criticile presedintelui,premierul a aratat tot spre Ministerul Finantelor. Premierul seafla la un seminar despre descentralizare, insa trebuie amintit cain intentia mai veche a lui Boc descentralizare inseamnaeficientizare, deci si reduceri de personal.

Insa, acest lucru poate insemna tulburari sociale, ceea ce arputea obliga la restructurarea Guvernului, cred analistii. Presa avorbit in trecut de nemultumirea lui Boc fata de ministrul muncii,Mihai Seitan si de cel al finantelor, Sebastian Vladescu.

Ce spune despre...

Despre alternativa la guvernare: Sunt un sustinator alpragului electoral de 10% pentru intrarea in Parlament sau al unuisistem electoral care sa permita existenta a doua partide mari,care sa alterneze la guvernare.

Despre cazul Voicu-Casuneanu: Nici Casuneanu, niciUmbrarescu, Euroconstruct nu au intrat la MinisterulTransporturilor pe vremea mea, ci pe vremea lui Mitrea. I-amsustinut pe constructori (pe cei romani - n.r.) foarte mult. Dinpacate unii au ajuns lacomi, blocheaza licitatiile cand pierd siapoi incearca aranjamente. Nu mai au in mine un sustinator.

Despre schimbarile politice facute de PD-L: Nu neaparatca schimba oameni (este condamnabil - n.n.), ci calitatea unoradintre cei pe care ii pun pe la deconcentrate. Mai bine lasi uniinumiti de altii, e bine sa-i lasi pe cei competenti, decat sa viicu incompetentul tau.

Despre achizitia avioanelor F-16 second-hand: Aceastaoferta era singura careia Romania poate sa-i faca fata din punct devedere financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO