Eveniment

Traian Oprea, omul care a semnat cu Energy Holding la Hidroelectrica, nu mai este consilierul lui Vosganian

Traian Oprea, omul care a semnat cu Energy Holding la Hidroelectrica, nu mai este consilierul lui Vosganian

Traian Oprea s-a aflat la conducerea Hidroelectrica în perioada 2003-2009, iar în mandatul său producătorul de energie a semnat unele dintre cele mai păguboase contracte de vânzare a electricităţii

Autor: Roxana Petrescu

17.01.2013, 00:05 1483

Mandatul lui Traian Oprea, fostul director general al Hidroelectrica, în funcţia de consilier pe probleme de energie al ministrului economiei Varujan Vosganian, s-a încheiat la doar o săptămână după preluarea acestei poziţii. Traian Oprea s-a aflat la conducerea Hidroelectrica în perioada 2003-2009, iar în mandatul său producătorul de energie a semnat unele dintre cele mai păguboase contracte de vânzare a electricităţii, cel mai important fiind cel cu Energy Holding.

Bazându-se pe experienţa sa în domeniul energetic, Varujan Vosganian, ministru al economiei, care a mai ocupat acest fotoliu în perioada 2006-2008, l-a numit pe Oprea în funcţia de consilier pe probleme energetice, potrivit propriilor declaraţii. Reacţia a venit în urma informaţiei dezvăluite de Remus Borza, avocatul care controlează firma Euro Insol, devenită anul trecut administratorul judiciar al Hidroelec­trica, în cadrul emisiunii ZF Live de vineri.

"Sigur că m-am supărat şi eu, apropo de presă, când am aflat că Vosganian îl ia consilier tocmai pe cel care a semnat toate contractele cu "băieţii deştepţi". L-am sunat pe domnul Vosganian să nu-l ia consilier pe Oprea", a spus pre­mierul Victor Ponta la Realitatea TV. Vosga­nian nu a putut fi contactat pentru de­claraţii până la închi­derea ediţiei.

Contractele directe de vânzare a energiei au fost una dintre principalele cauze care au dus la insolvenţa perlei sistemului energetic local, alături de o politică de investiţii care nu a avut niciun aport pentru domeniul de activitate al Hidroelectrica dar şi pe fondul a mai bine de 500 de contracte comerciale încheiate în condiţii nefavorabile pentru compania de stat.

Subminarea economiei naţionale

În 2011 Traian Oprea alături de alţi directori din Hidroelectrica, dar şi de fostul ministru al economiei Codruţ Şereş, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt acuzaţi de complot şi de subminarea economiei naţionale. Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională. Toate acestea s-au întâmplat în 2003, unul dintre cei mai secetoşi ani prin care a trecut România.

Un an mai târziu, tot în mandatul lui Oprea, Hidroeletrica semna unele dintre cele mai controversate contracte de vânzare a energiei electrice.

Trei miliarde de lei irosite

Cel mai cunoscut astfel de contract a fost cu siguranţă cel cu Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu.

Doar în perioada 2006-31 mai 2012 prejudiciul adus de acest contract s-a ridicat la 1,4 miliarde de lei, aceşti bani rezultând din diferenţa dintre preţul de vânzare stabilit prin contract şi cel pe care Hidroelectrica l-ar fi putut obţine dacă vindea energia pe bursă.

Buzmann Industries, devenită între timp Alpiq RomIn­dustries, dar în spatele căreia s-ar afla acelaşi Bogdan Buzăianu, a fost o altă firmă care în mandatul lui Oprea şi-a legat priza direct la cel mai ieftin curent din ţară. În total, prejudiciul adus de acest contract s-a ridicat la 422 de milioane de lei în perioada 2006-31 mai 2012.

Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei. Suma reprezintă profiturile care au trecut pe lângă compania de stat care a preferat să-şi vândă energia către aceşti intermediari în loc să o tranzacţioneze în piaţă. Acum Hidroelectrica mai vinde pe contracte directe numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO