Eveniment

Transelectrica vede OPCOM ca bursa regionala de energie

08.02.2007, 19:11 39

Compania nationala de transport al electricitatii Transelectrica este interesata de "valorificarea potentialului OPCOM de transformare in bursa regionala de energie electrica", tinand cont de faptul ca ieri Bursa Romana de Marfuri (BRM) a anuntat lansarea tranzactiilor cu energie, criticand in acelasi timp activitatea OPCOM.
Reprezentantii OPCOM au declarat recent ca functionarea unei a doua burse de energie ar putea periclita formarea unei burse regionale de energie in Romania si ar anula investitiile care s-au facut pana acum pentru realizarea actualei platforme de tranzactionare.
Ultimele contracte incheiate pe OPCOM au avut in pozitie de vanzator Complexul Energetic Turceni, iar cumparatorii au fost companiile Fidelis Energy si Electrica Oltenia. Fidelis Energy a cumparat 15.720 de MWh la un pret de pornire de 171,82 lei (50,5 euro) pe MWh. Electrica Oltenia a cumparat 62.440 de MWh la un pret de 171,52 (50,4 euro) prin intermediul a doua contracte cu cantitati egale. Pentru toate contractele, termenul de livrare este sfarsitul anului 2007. Contractele aduc o crestere medie a preturilor de 36%, fata de media de pret obtinuta in 2006.
OPCOM a fost creata ca filiala a Transelectrica, odata cu infiintarea companiei in anul 2000.
Transelectrica incaseaza un tarif de administrare a pietei, la un nivel stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), si transfera sumele catre OPCOM, fara a obtine profit din aceste activitati, conform operatorului de transport si de sistem al energiei.
Reactia Transelectrica vine dupa ce, in urma cu doua zile, la prezentarea noii platforme de tranzactionare cu energie electrica din cadrul BRM, activitatea OPCOM a fost caracterizata ca fiind rigida si nefunctionala.
Mircea Filipoiu, presedintele BRM, a declarat ca prima tranzactie cu energie ar putea avea loc pe 22 februarie, cu doar o zi inainte de intrarea in vigoare a noii legi a energiei. Deja a fost emis primul ordin de cumparare din partea traderului de energie Ennet pentru o cantitate de 10 MW. Deocamdata, nu exista un ordin de vanzare. BRM va continua sa functioneze pe vechiul set de reglementari emis de ANRE pentru functionarea pietelor de energie pana la elaborarea unui nou set de reguli pe baza noii legi a energiei. Potrivit reprezentantilor BRM, acest lucru ar putea dura chiar si sase luni.

Vosganian: Criza contractelor a pornit din 2004
Incheierea de contracte de achizitie de electricitate este ingreunata intrucat cantitatile disponibile sunt reduse, pentru ca multe acorduri au fost negociate direct, in 2004, inainte de infiintarea pietei contractelor bilaterale administrata de OPCOM, spune ministrul economiei, Varujan Vosganian.
Operatorul pietei de electricitate a "mostenit" multe contracte negociate direct, ceea ce a dus la "scaderea plajei contractelor de energie", a declarat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO