Companii

Final de an spectaculos cu sute de milioane de euro pe masă: Farmaciile Sensiblu au fost cumpărate de un fond de investiţii din Cehia, care deţine şi casele de pariuri Fortuna

Final de an spectaculos cu sute de milioane de euro pe...

Autor: Cristina Bellu

21.12.2017, 10:45 2595

Tranzacţia dintre A&D Pharma, liderul pieţei de distribuţie de medicamente prin compania Mediplus Exim şi cel de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt şi fondul ceh de investiţii Penta Investments a fost confirmată de jucătorii implicaţi, deal-ul mai trebuie să obţină acordul autorităţilor pentru concurenţă.

"Lanţul internaţional de farmacii Dr.Max a finalizat contractul de achiziţie a grupului A&D Pharma care deţine reţelele Sensiblu şi Punkt, distribuitorul Mediplus în Romania şi A&D Pharma Marketing & Sales, una dintre cele mai mari platforme de marketing şi vânzări farmaceutice din Europa Centrală şi de Est.", se menţionează într-un document al companiilor.

Tranzacţia este evaluată la 300-400 de milioane de euro, potrivit unor date anterioare citate de ZF.

“Prin achiziţia grupului A&D Pharma, Dr.Max îşi întăreşte prezenţa în Europa Centrală şi îşi consolidează poziţia de lider în segmentul serviciilor complete de sănătate din Europa”, spune Leonardo Ferrandino, CEO al Dr.Max.

Cehii au mai negociat anterior preluarea A&D Pharma acum mai bine de cinci ani, însă atunci deal-ul a picat. Valoarea tranzacţiei o plasează în topul celor mai mari din acest an. Totuşi, plata se va face în etape, mai exact se va achita o sumă iniţial pentru ca apoi, în funcţie de rezultatele din următorii ani, să fie plătite noi tranşe, potrivit informaţiilor ZF primite în momentul în care tranzacţia a intrat în linie dreaptă.

Grupul A&D Pharma este controlat de Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, fiind liderul pieţei de distribuţie de medicamente prin compania Mediplus Exim şi cel de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt. Împreună cele două au afaceri de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) şi un profit brut cumulat de 152 mil. lei.

Dr.Max operează deja 31 de farmacii în România de la preluarea reţelei de farmacii Arta în luna iunie a acestui an.

În urma preluării celor 631 de farmacii, a principalului distribuitor de medicamente şi a diviziei de Marketing & Sales, cu un total de 4.500 de angajaţi, noul proprietar devine liderul pieţei farmaceutice din România.

Dr.Max este deţinut de Penta Investments, un grup de investiţii din Europa Centrală fondat în 1994 de către Marek Dospiva, Jaroslav Haščák şi Jozef Oravkin. În prezent, grupul este deţinut de cinci acţionari, Iain Child şi Eduard Matak completând echipa formată de cei trei membrii fondatori.

Pe lângă sectorul de sănătate, grupul desfăşoară şi activităţi de servicii financiare, producţie, retail, dezvoltare imobiliară şi mass-media.

Printre activele deţinute se numără Fortuna, cel mai mare operator de pariuri sportive şi jocuri de noroc din Europa Centrală, Aero Vodochody, principalul producător aeronautic din Cehia, specializat în dezvoltarea, producţia, comercializarea şi mentenanţa aparatelor şi echipamentelor de zbor atât pentru uz militar cât şi civil, Empik, principalul distribuitor de cărţi şi reviste din Polonia, Primabanka, bancă comercială în Slovacia, Dovera, cel mai mare asigurator privat de sănătate din Slovacia şi Iglotex, lider în distribuţia alimentelor congelate în Polonia.

Companiile din portofoliul grupului angajează peste 32.000 de persoane, activele grupului se ridicau în 2016 la 8,5 miliarde euro, cu un profit net de 250 milioane de euro.

Cea mai mare parte din valoarea portofoliului Penta este dată de sectorul de retail, urmat de sănătate şi imobiliare.

Grupul desfăşoară activităţi în mai mult de zece ţări europene şi are reprezentanţe în Praga, Bratislava şi Varşovia.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO