Eveniment

Tranzactiile imobiliare au adus impozite de 51 de milioane de euro la buget

Tranzactiile imobiliare au adus impozite de 51 de milioane de euro la buget
23.07.2007, 18:54 18

Incasarile din impozitarea tranzactiilor imobiliare au insumat 169,9 milioane lei (51 mil. euro) in primul semestru, cu 30% peste nivelul bugetat pentru intregul an, de 132 milioane lei (41,5 mil. euro), si cu 14,5% mai mult decat in perioada similara din 2006, arata datele Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Persoanele fizice platesc, din acest an, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul.
Daca proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.
In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile ce trec de 200.000 lei este de 4.000 lei.
Baza de impunere este valoarea declarata de cele doua parti in actele de transfer, iar impozitul, calculat si incasat de notarii publici, trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre Camerele notarilor publici, impozitul se calculeaza la cea de-a doua valoare.
Tranzactiile imobiliare au fost impozitate pentru prima data in 2005, incepand cu luna iunie, diferentiat in functie de perioada de detinere a imobilului, fiind introdusa o cota de impozitare de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de cladiri si terenuri, in cazul in care acestea sunt cedate in mai putin de trei ani de la dobandire.
Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota a crescut la 16%, aplicata la valoarea pozitiva dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, respectiv costul de constructie.

Taxa auto a adus la buget 90 mil. euro in primul semestru
Sumele colectate la buget din taxa auto de prima inmatriculare au totalizat, in primul semestru, 301,2 milioane lei (90,4 mil. euro), o treime din incasari fiind raportate pentru luna iunie, arata datele MEF. In luna iunie, incasarile au ajuns la 96,49 milioane lei, cel mai redus nivel, de 3,74 milioane lei, fiind inregistrat in ianuarie. Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane lei din taxa auto (circa 230 milioane euro), sumele incasate in primul semestru reprezentand 39% din nivelul total prognozat. Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite cu ocazia importului si achizitionarii autoturismelor de pe piata interna. Principalul motiv invocat de autoritati pentru aplicarea acestei taxe a fost limitarea importului de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la UE. Comisia Europeana a criticat, Executivul pentru introducerea acestei taxe si a initiat procedura de infringement (incalcarea reglementarilor comunitare) impotriva Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO