Eveniment

Trebuie sa grabim coborarea inflatiei ca sa adoptam euro in 2014

Trebuie sa grabim coborarea inflatiei ca sa adoptam euro in 2014

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale: Trebuie redus deficitul extern, nu te va crede nimeni daca o sa ai inflatie scazuta cu un deficit de cont curent mare. Avem o inflatie mai ridicata pentru ca am acceptat, responsabil spun eu, un curs care sa ajunga la un nivel mai sustenabil si care sa corespunda si pozitiei externe.

25.06.2008, 18:41 15

Pentru a adopta euro, Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii care prevad inclusiv atingerea unui nivel scazut al inflatiei (cu doar 1,5 puncte peste media inregistrata de cele mai performante trei state din zona euro).
In prezent, aceasta ar cere ca inflatia sa coboare spre 3%, insa in mai cresterea preturilor se afla la 8,5%. Isarescu spune ca aducerea inflatiei spre acest nivel nu poate fi impinsa spre 2014, anul cand este planificata adoptarea euro, ci trebuie realizata inca din 2010, inainte de intrarea in mecanismul ratelor de schimb.
"Pare ca nu mai este timp si in consecinta eforturile trebuie intarire. Este obiectivul nostru principal", a aratat Isarescu. El a aratat ca inflatia din Romania prezinta inca elemente structurale, ceea ce inseamna ca nu ar fi de ajuns masurile de politica monetara pentru a corecta evolutia. Astfel, guvernatorul a reluat avertismentele ca BNR nu poate asigura de una singura reducerea inflatiei si ca este nevoie de corelarea politicii fiscale si de venituri cu cea monetara.
"Trebuie redus deficitul extern, nu te va crede nimeni daca o sa ai inflatie scazuta cu un deficit de cont curent mare. Avem o inflatie mai ridicata pentru ca am acceptat, responsabil spun eu, un curs care sa ajunga la un nivel mai sustenabil si care sa corespunda si pozitiei externe", a adaugat guvernatorul BNR.
In 2007 inflatia anualizata coborase sub 4%, insa incetinirea puternica a cresterii preturilor a avut loc pe fondul unei supraaprecieri a leului, care a dus la explozia deficitului de cont curent, spre niveluri de 14% din PIB.
Isarescu a aratat ca in acest moment, in Romania, cel mai important este mixul de politici economice, insa cea mai puternica problema apare in cazul salariilor, intrucat inca exista asteptari pentru cresteri importante.
"Romanii trebuie sa inteleaga ca veniturile sunt legate si de productivitate, nu doar de preturi si de banii din economie. Este un pic de cultura, un discurs public pe care il acceptam mai greu", a spus Isarescu.
Guvernatorul sustine ca esential pentru reducerea inflatiei si asigurarea unor venituri inalte pe termen lung este continuarea reformelor structurale, care vor asigura un cadru propice pentru cresterea productivitatii.
"Acolo guvernul trebuie sa-si faca datoria si sa termine reformele structurale", a afirmat guvernatorul.
In alta ordine de idei, guvernatorul a subliniat ca inca nu exista capacitatea administrativa si manageriala pentru a implementa proiecte de anvergura, astfel ca absorbirea fondurilor europene va fi principala provocare pentru Romania.
"Nu avem o problema in a finanta proiectele, ci in a le organiza. Spre exemplu, sa nu mai ajungem sa cheltuim jumatate din bugetul de investitii pentru conservare, dupa ce lucrarile la drumuri incep abia in luna august."
Absorbtia fondurilor europene va influenta si dezvoltarea sistemului bancar. Isarescu avertizeaza insa bancherii ca ar trebui sa acorde mai multa atentie echilibrelor pe termen lung, considerand ca, dupa ce gradul de intermediere financiara (ponderea creditului neguvernamental in PIB) s-a apropiat de 40%, cursa de recuperare a luat sfarsit.
"Sistemul bancar a ajuns la momentul la care, la randul lui, trebuie sa se gandeasca mai putin la recuperari, cote de piata si mai mult la soliditate, coerenta si prudenta", a declarat Isarescu. El a aratat ca euforia absorbirii fondurilor europene nu ar trebui sa incurajeze renuntarea la echilibrele macroeconomice.
"Buna absorbtie a fondurilor poate fi si un indicator sintetic al unei dezvoltari echilibrate. Cei de la Bruxelles nu ne vor da fonduri daca nu vom sti sa le utilizam."

Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor ar putea primi la urmatoarea rectificare bugetara o majorare a veniturilor cu cel putin 250 mil. lei (68 mil. euro) pentru lucrari de infrastructura, a declarat ieri Laszlo Borbely, ministrul de resort. "Pentru urmatoarea rectificare a bugetului am solicitat majorarea veniturilor si sper ca vom obtine cel putin 250 de milioane de lei pentru lucrari de infrastructura", a spus el. Borbely a mai anuntat ca ministerul va semna pana saptamana viitoare primele 14 proiecte din fonduri europene destinate infrastructurii locale si regionale cu o valoare totala de 600 mil. euro. Ministrul a adaugat ca se va intalni luni cu noul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a discuta pe tema accesarii fondurilor structurale, pe care Bucurestiul le va pierde daca nu va avea o strategie si o zona metropolitana.

Dragos Pislaru, director executiv in cadrul Grupului de Economie Aplicata: O solutie pentru a absorbi mai usor fondurile europene ar fi ca, in locul decontarilor practicate pana acum, guvernul sa suporte cheltuielile legate de proiectele finantate prin fonduri UE si sa recupereze sumele respective la data platilor de la bugetul european, este de parere Dragos Pislaru, director executiv in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). "Varianta care se aplica in acest moment este ca aceia care au accesat fonduri sa suporte cheltuielile proiectului si apoi sa deconteze sumele respective. Cea mai buna varianta pe care o vad pentru a influenta pozitiv gradul de absorbtie ar fi ca guvernul sa deconteze intern banii imediat", a spus Pislaru. El a precizat ca beneficiarii fondurilor se confrunta cu probleme legate de procesul de selectie a proiectelor, referindu-se la punctajul acordat pentru selectia proiectelor unde s-a luat in calcul apartenenta agricultorilor la o asociatie de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO