Eveniment

UE voteaza pe 5 mai creditul de 5 mld. euro pentru Romania

21.04.2009, 22:05 16

Ministrii de finante din UE discuta pe 5 mai la Bruxelles acordarea imprumutului de 5 mld. euro Romaniei, finantarea fiind conditionata de aplicarea unui program economic care include modificarea legislatiei bancare si consolidarea fiscala, a anuntat ieri Comisia Europeana.
Masurile care trebuie luate in schimb de autoritatile romane ar urma sa fie detaliate in curand intr-o scrisoare de intentie, separata de cea discutata cu FMI si pe care Guvernul o asteapta in forma finala. Documentul ar urma sa fie discutat in boardul Fondului tot la inceputul lunii mai, daca autoritatile adopta o serie de masuri precum ordonanta de rectificare bugetara si introducere a impozitului forfetar.
Imprumutul de 5 mld. euro face parte dintr-un pachet mutilateral in valoare de pana la 20 mld. euro la care contribuie cel mai mult FMI. Propunerea privind aprobarea imprumutului a fost avansata ieri oficial de Comisie catre Consiliului European.
"Romania trebuie sa aplice reforme bugetare, financiare si structurale pentru a readuce economia pe o baza solida si sustenabila", a declarat Joaquin Almunia, Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare. Banii vor fi acordati pe 24 de luni in cel mult 5 transe eliberate in functie de indeplinirea unor conditii. Comisia se angajeaza sa monitorizeze cu regularitate indeplinirea obligatiilor Guvernului si, la nevoie, sa ceara actiuni suplimentare.
In sectorul financiar, programul include adoptarea unei noi legi bancare si a falimentului in domeniu, noi reglementari privind adecvarea capitalizarii si o supraveghere mai stricta a bancilor. Totodata, garantarea depozitelor va trebui extinsa.
Una dintre componentele cheie ale pachetului de politici economice este consolidarea fiscala pentru aducerea deficitului de la un nivel de 5,1% din PIB estimat conform metodologiei UE (4,6% dupa metodologia FMI) in 2009 la mai putin de 3% din PIB in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO