Eveniment

Ultim avertisment al Comisiei Europene pentru 112, inainte de sesizarea Curtii de Justitie

04.04.2008, 20:30 20

Comisia Europeana (CE) a transmis Romaniei un ultim avertisment legat de numarul unic de urgenta 112, aratand ca sistemul functioneaza in continuare necorespunzator, si precizeaza ca aceasta notificare reprezinta ultima etapa inainte de sesizarea Curtii Europene de Justitie.
"Comisia trimite un ultim avertisment Bulgariei si Romaniei cu privire la numarul 112. Intr-o noua runda de proceduri privind incalcarea dreptului comunitar pentru normele UE in domeniul telecomunicatiilor, Comisia Europeana a decis sa trimita un aviz motivat Bulgariei si Romaniei (a doua etapa si ultima inainte de sesizarea Curtii Europene de Justitie). In ambele tari, numarul european unic pentru apeluri de urgenta 112 functioneaza in continuare in mod necorespunzator", potrivit CE.
Executivul european arata ca un numar unic pentru apeluri de urgenta 112 care functioneaza in mod corespunzator este fundamental pentru a garanta siguranta cetatenilor UE.
"Persoanele aflate intr-o situatie de urgenta ar trebui sa fie localizate cu usurinta cand formeaza 112 de pe telefoanele lor. Prin urmare, le recomand cu insistenta autoritatilor bulgare si romane sa asigure disponibilitatea si functionarea corecta a numarului 112", a afirmat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.
Oficialul european a amintit ca normele UE in domeniul telecomunicatiilor cer ca statele membre sa se asigure ca serviciile de urgenta pot fi apelate gratuit prin numarul unic 112. Statele membre trebuie sa garanteze, de asemenea, ca operatorii de telecomunicatii furnizeaza serviciilor de urgenta informatiile privind localizarea apelantului pentru apelurile catre numarul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.
Desi numarul 112 este disponibil in Romania, se trimite un aviz motivat, deoarece informatiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt inca puse la dispozitia serviciilor de urgenta in cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile, se arata in comunicat.
Surse oficiale au declarat ca procedura de infringement inceputa impotriva Romaniei continua, deoarece Comisia Europeana solicita ca numarul unic de urgenta sa functioneze eficient.
"Chiar daca Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta care asigura finantarea sistemului, Comisia Europeana considera ca acest lucru nu este suficient, ci doreste ca mecanismul sa functioneze eficient. Problema sistemului 112 continua sa fie un punct sensibil in relatia cu CE, care trebuie rezolvat", au afirmat sursele citate.

Aviz pentru vanzarea Tractorul
Comisia Europeana a avizat vanzarea platformei industriale Tractorul Brasov, considerand ca AVAS a obtinut cel mai mare pret posibil pentru active, nu a descurajat investitorii interesati si a actionat ca un agent economic, in conditiile economiei de piata. In septembrie 2007, CE a inceput o investigatie cu privire la posibila incalcare a tratatului UE referitor la un eventual ajutor de stat acordat de catre autoritati la vanzarea activelor uzinei din Brasov, in vara anului trecut, firmei Flavus Investitii. Uzina a fost inchisa in aprilie 2007, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900 de persoane. In iulie, firma Flavus Investitii a castigat licitatia de preluare a platformei industriale a uzinei pentru 77 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO