Eveniment

Un alpinist român a murit luni dimineaţă pe muntele Everest la peste 7000m altitudine

Un alpinist român a murit luni dimineaţă pe muntele...
22.05.2024, 11:56 1143

Un alpinist român a murit luni dimineaţă în tabăra III (7470m), au confirmat oficialii, scrie Everest Chronicle. 

Gabriel Viorel Tabara, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit mort în cortul său de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediţiei sale, Makalu Adventure.

„Gabriel şi ghidul său Sherpa au avut o zi normală şi s-au dus în corturile lor, aşa cum fac de obicei alpiniştii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit în următoarea normă", a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle citându-l pe ghidul său Sherpa.

Khimlal Gautam, şeful Biroului de monitorizare şi facilitare a expediţiilor de pe teren, a confirmat decesul acestuia. „Am cerut detalii despre incident”, a declarat Gautam.

Potrivit lui Lamsal, compania a trimis cinci sherpa imediat ce managerul taberei de bază l-a informat luni despre incident. Dawa Sherpa, unul dintre ghizi, a ajuns în tabără astăzi dimineaţă, care a confirmat decesul, potrivit lui Lamsal.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpinişti au ajuns pe vârful Everest până marţi, potrivit lui Gautam. Peste 160 de alpinişti se aflau, numai marţi, în ultimul efort pentru atingerea vârfului Everestului. 

Gabriel a stat pe munte mai bine de două luni, deoarece intenţiona să escaladeze Lhotse fără oxigen suplimentar. El a finalizat aclimatizarea şi mai multe runde de rotaţie pentru a se pregăti pentru împingerea spre vârf.

„Cu siguranţă nu este vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu consumă oxigen în tabăra III. Putem fi siguri de cauza morţii doar după autopsie", a declarat Lamsal.

Compania sa urmează să evacueze mâine cadavrul din Tabăra III şi să îl aducă la Kathmandu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24