Eveniment

Un avocat român care locuieşte în Cipru: Situaţia este destul de tensionată, mai toţi românii îşi ţineau banii în băncile cipriote

Un avocat român care locuieşte în Cipru: Situaţia...

Autor: Adelina Mihai

17.03.2013, 19:31 5925

Emanuel Teodoru, un avocat specializat în servicii offshore care locuieşte de aproape trei ani în oraşul cipriot Limassol din Cipru, spune că situaţia este destul de tensionată în rândul românilor care lucrează în insulă, având în vedere că majoritatea îşi ţineau banii în băncile cipriote.

“Mai toţi românii îşi ţineau banii în băncile cipriote şi probabil vor fi taxate nu numai conturile de depozite, dar şi conturile curente. Proiectul de lege discutat prevede că se vor taxa nu numai conturile de depozit, ci şi conturile curente, însă şedinţa Parlamentului de azi s-a amânat pentru mâine. Lucrurile nu sunt clare”, spune Emanuel Teodoru, managing partner în cadrul casei de avocatură Teodoru&Associates. El adaugă că mulţi români care lucrează în Cipru doreau deja să plece din ţară pentru că şomajul este mare şi mulţi nu au reuşit să îşi găsească locuri de muncă pentru sezonul de vară. În plus, el adaugă că au crescut şi costurile de electricitate şi preţul benzinei (ceea ce afectează locuitorii având în vedere că transportul public nu este foarte dezvoltat).

“Eu am depozite şi vor fi evident taxate, deşi se pare că vor să acorde acţiuni în bănci în contul sumelor astfel taxate. Nu e clar însă la ce preţ, dacă vor fi acţiuni direct la bănci, la care bănci şi e posibil să fie indisponibilizate la tranzacţionare acele acţiuni pentru a se evita o vânzare în masă”, mai spune Teodoru.

Prevederile proiectului de lege privind taxarea deponenţilor îi afectează atât business-ul său, cât şi pe cel al clienţilor săi, iar industria off shore va fi una dintre cele mai afecatate.

“Această industrie va fi probabil foarte afectată de aceste măsuri, pentru că s-a majorat şi impozitul pe profit de la 10 la 12,5%. Se va introduce probabil şi o taxă pe dobânzile la depozite, taxă care exista şi înainte, dar în prezent se discută despre majorarea ei”.

Emanuel Teodoru spune că toţi ciprioţii cu care a vorbit sunt încă în stare de şoc, pentru că nu se aşteptau la taxarea sumelor din bănci, mai ales că noul preşedinte şi ministrul de finanţe au spus în repetate rânduri în trecut că nu se va accepta această soluţie şi nici majorarea impozitului pe profit.

“Nici colegii din industrie cu care am vorbit nu se aşteptau. Mai ales la taxarea depozitelor sub 100.000 de euro garantate la nivel UE, care este percepută ca fiind inexplicabilă. Probabil că românii de aici au sub 100.000 de euro, de aceea taxa de 6,75% care li se va aplica este foarte dificil de suportat. Politicienii de aici vorbesc că situaţia de acum este mai gravă chiar decât cea din 1974, când a avut loc invazia turcească în nordul insulei.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO