Eveniment

Un general SRI, retinut de procurorii DNA

22.09.2006, 20:17 95

Ofiterii SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache au fost retinuti, miercuri seara, de procurorii DNA. Generalul maior in rezerva Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din cadrul SRI, este acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi pretins mita de la mai multi subalterni pentru a-i proteja si a-i promova pe linie profesionala.
Ovidiu Soare este acuzat de luare de mita, de infractiuni de fals, complicitate la delapidare, tentativa de instigare la inselaciune, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Generalul maior in rezerva Ovidiu Soare este acuzat ca ar fi primit mita trei miliarde de lei pentru a-l mentine sef la SRI Prahova pe Dumitrache.
Alaturi de Soare a fost retinut si fostul sau subordonat, colonelul in rezerva Gheorghe Dumitrache (nasul procurorului Gheorghe Muscalu de la Parchetul instantei supreme si cuscru cu Liviu Luca de la Petrom), care a lucrat in Sectia de Informatii Prahova a SRI. Dumitrache este acuzat de trafic de influenta, dare de mita, incercare de a determina marturia mincinoasa, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Cei doi au fost retinuti, intrucat ar exista riscul de a influenta martorii, iar lasarea in libertate ar constitui un pericol pentru ordinea publica, sustin surse din randul anchetatorilor. Potrivit DNA, in perioada 2000 - 2004, Soare ar fi pretins si primit bani, bunuri si servicii in valoare de circa 700 de milioane de lei de la mai multi subalterni pentru a-i proteja si promova pe linie profesionala.
In ceea ce il priveste pe Dumitrache, pro-curorii spun ca, in perioada 1995 - 2002, acesta si-a traficat functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din judetul Prahova, in schimbul primirii unor foloase in valoare de aproximativ trei miliarde de lei, sub forma de bani, bunuri si servicii. Soare si Dumitrache erau in vizorul procurorilor anticoruptie de mai mult timp, multe dintre nereguli fiind identificate in timpul anchetei referitoare la fosta conducere a SRI Prahova, faptele fiind disjunse de respectiva cauza.
Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul de trecere in rezerva a generalului-maior - cu doua stele - Ovidiu Soare, din SRI, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Vamesi ridicati de DNA
Anchetatorii anticoruptie au ridicat ieri 18 vamesi de la Biroul vamal al Aeroportului International Henri Coanda -Otopeni, fiind dusi la Directia Nationala Anticoruptie. Timp de doua zile, procurori anticoruptie au audiat vamesii din aeroportul Otopeni, ieri 18 dintre ei, printre care si o femeie, au fost dusi la sediul DNA. Lotul de vamesi de la Otopeni este al doilea ridicat de DNA, dupa cel de la Ploiesti, cazurile neavand insa legatura. In 12 septembrie, procurori anticoruptie au retinut mai multi lucratori vamali de la Biroul Ploiesti, sub acuzatia de luare de mita, pentru ca au pretins bani. Inlocuirea celor 18 vamesi retinuti de DNA va fi "foarte dificila", deoarece activitatea pe aeroport necesita un grad ridicat de specializare si presupune desfiintarea unor puncte vamale din Bucuresti, spune seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu-Stefan Diaconu.

25.000 de euro mita
Procurorii anticoruptie au dispus ieri retinerea unui director executiv al unei firme din Bucuresti, care ar fi pretins bani de la un cetatean strain, promitandu-i ca-i va facilita obtinerea acordului de mediu si a altor autorizatii necesare punerii in functiune a unui incinerator de deseuri. Luminita Constantinescu, director executiv al unei societati comerciale din Bucuresti, este acuzata de trafic de influenta. Potrivit DNA, in cursul lunii septembrie 2006, Constantinescu ar fi pretins, cu ajutorul lui Vasile Drimus, de la un cetatean strain (administrator al unei societati comerciale) suma de 50.000 de euro. Constantinescu a primit de la strain 25.000 de euro, pretinzand ca are influenta asupra ministrului mediului pentru a-i inlesni cetateanului strain obtinerea acordului de mediu. In momentul primirii a 25.000 de euro, Constantinescu a fost prinsa in flagrant delict.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO