Eveniment

Un scandal de 60 de milioane de euro: sirianul Said Baaklini ar fi cumpărat 4 motoare nefuncţionale de la UCM Reşiţa pentru a încasa TVA

Autor: Mediafax

03.12.2010, 11:20 155

Sirianul Said Baaklini este cercetat de Direcţia NaţionalăAnticorupţie (DNA) pentru restituiri ilegale de TVA de 60 demilioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut străinului patrumotoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la unpreţ de 50 de ori mai mare.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectueazăacte de urmărire penală faţă de inculpatul Said Baaklini, asociatunic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, pentruevaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociereîn vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, informeazăîntr-un comunicat de joi DNA.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă deinculpaţii Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului deadministraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi AdrianPreda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentruevaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii deevaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi douăinfracţiuni de fals intelectual.

Potrivit comunicatului DNA, în 31 august 2010, în urma uneiînţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoarede 250 milioane euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti,care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi,nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate,cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane europlus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă delegalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM ReşiţaSA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte,în valoare totală de 245 milioane euroĂTVA, care nu au la bazăoperaţiuni reale.

În 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de SCLibarom Agri SRL Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţieRepublica Guineea.

Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export estezero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului.

În noaptea de 27-28 noiembrie 2010, inculpatul Said Baaklini afugit din ţară în scopul de a se sustrage urmăririi penale încauză. Prin urmare, pe numele acestuia, la cererea procurorilorDNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat dearestare naţional, precum şi un mandat de arestare european. Înbaza acestuia din urmă, inculpatul a fost prins de autorităţilebulgare în seara de 28 noiembrie 2010. În prezent, autorităţilebulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predăriiinculpatului Said Baaklini către autorităţile române.

Inculpaţilor Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan-Adrian li s-auadus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 30 noiembrie 2010,procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestareapreventivă, pentru 29 de zile, a inculpatului PredaCoriolan-Adrian, iar faţă de inculpatul Chebuţiu Adrian, aceeaşiinstanţă a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsilocalitatea de domiciliu. Faţă de această ultimă decizie,procurorii au declarat recurs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO