Eveniment

Un sfert din fondurile primite de la UE, nejustificate

17.07.2006, 20:05 13

Aproape un sfert din fondurile acordate Romaniei de catre UE pentru diverse proiecte nu au fost inca justificate din cauza lucrarilor intarziate, depasirii termenului de depunere a documentelor necesare pentru sumele cheltuite si necunoasterii de catre beneficiari a procedurilor privind finantarile externe, releva ultimul raport anual publicat de Oficiul European de Lupta Antifrauda.
Potrivit raportului Romania a justificat 72% dintre cheltuielile eligibile.
"Diferenta de 28% provine si din cauza intarzierii de executie a unor lucrari, cum ar fi cele de canalizare, sau din nedepunerea la timp a documentelor justificative pentru sumele folosite", a declarat ministrul delegat pentru gestionarea fondurilor europene, Cristian David.
El a precizat ca, in pofida acestor date, Romania nu ocupa primul loc in ceea ce priveste numarul fraudelor constatate in utilizarea fondurilor europene, ci se afla pe o pozitie fruntasa pentru numarul actelor de control efectuate in scopul prevenirii si combaterii acestor nereguli.
Intr-un raport din luna martie al Departamentului pentru Lupta Antifrauda al Comisiei Europene se preciza ca institutia a deschis in acest an 51 de dosare privind eventuale fraude in utilizarea fondurilor europene, dintre care 43 de cazuri au fost finalizate, valoarea totala a contractelor de finantare supuse controlului cifrandu-se la aproximativ o suta de milioane euro.
In luna aprilie, Directia Nationala Anticoruptie avea in investigatie un numar de 23 de dosare penale privind modul in care au fost deturnate fonduri europene obtinute de institutii din Romania pentru derularea unor programe PHARE, SAPARD si ISPA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO