Eveniment

Unde este bugetul de criza? Cheltuielile de personal vor fi majorate, iar investitiile diminuate

Unde este bugetul de criza? Cheltuielile de personal vor fi majorate, iar investitiile diminuate

Sebastian Vladescu va trebui sa explice FMI cifrele bugetului

23.12.2009, 23:50 28

Bugetul pentru 2010, un an estimat a fi cel putin la fel dedificil ca si 2009, prevede cresterea cheltuielilor cu personalul,in conditiile in care oficialii guvernamentali au anuntat ca anulviitor vor disponibiliza minimum 100.000 de bugetari si vor"ingheta" salariile celor care isi vor pastra posturile.
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede crestereacheltuielilor de personal cu 15% si diminuarea cheltuielilor deinvestitii cu 27,5%, cele mai multe ministere urmand sa primeascamai multi bani decat in acest an.
"Politicienii declara ceva si in buget apare apoi altceva. Pensiilesi salariile trebuie platite. Si ca de obicei, se taie lainvestitii. Bugetul a pornit de la doua constrangeri mari:deficitul de 5,9% din
PIB-ul estimat optimist la +1,3% si niste venituri care depind dePIB", a declarat Dragos Cabat, managing partner al FinancialView.
Anul 2010, care trebuia sa aduca masuri dure pentru ajustareacheltuielilor de personal si restructurarea aparatului de stat, areun buget exagerat de darnic pe partea de cheltuieli.
Cheltuielile de personal ar urma sa ajunga anul viitor la 16,9 mld.lei, in urcare cu mai mult de doua miliarde fata de nivelul dinacest an, de 14,7 mld. lei. In schimb, cheltuielile de capital suntprognozate la 2,9 mld. lei, in scadere cu circa 1 mld. lei fata de2009, conform proiectului de buget.
Reprezentantii FMI au convenit cu autoritatile pentru anul viitorreducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB (13,4 mld. lei)pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB.
Si se pare ca solutia preferata de autoritati este in continuaresacrificarea cheltuielilor de capital, in defavoarea restructurariiaparatului bugetar.
Schimbari nu sunt nici pe partea cheltuielilor pentru bunuri siservicii, prognozate la 3,7 mld. lei, in scadere usoara fata de 4mld. lei in 2009.
Probabil vor urma rectificari bugetare asa cum ne-au obisnuitguvernantii in ultimii ani. Si in urma cu un an cheltuielile depersonal pentru 2009 au fost estimate in legea bugetului la 15,5mld. lei, fiind reduse ulterior, prin doua rectificari bugetare, la14,7 mld. lei.

Pe ce resurse se bazeaza Guvernul
Din TVA, principala resursa a bugetului de stat, autoritatile seasteapta sa incaseze anul viitor venituri de 35,5 mld. lei, nivelapropiat de cel din acest an. Un plus de 3,5 mld. de lei fata de2009 ar urma sa provina din accize, pentru care Guvernul estimeazaincasari de 17 mld. lei, fata de 13,3 mld. lei prognozate in2009.
Impozitul pe profit va aduce anul viitor la buget 11,5 mld. lei, inusoara crestere comparativ cu nivelul prognozat pentru 2009. Sumape care Guvernul estimeaza ca o va colecta din impozitul pe veniteste de circa 19 mld. lei, fata de 18,2 mld. lei anticipat pentru2009.
Veniturile la bugetul de stat sunt programate sa creasca anulviitor cu 9,95 mld. lei, la 66,6 mld. lei, iar cheltuielile labugetul de stat vor fi majorate cu 3,73 mld. lei, la 101,67 mld.lei. Deficitul este estimat la 35 mld. lei.
Ieri, Guvernul urma sa se reuneasca in sedinta, la ora 18.00,pentru a aproba proiectul de buget pe 2010. Proiectul va fi aprobatde Parlament in prima jumatate a lunii ianuarie, in sesiuneextraordinara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO