Eveniment

Unde vin banii romanilor din strainatate: constructii, agricultura si retail

Unde vin banii romanilor din strainatate: constructii, agricultura si retail
16.07.2009, 00:00 19

Muncitorii romani care lucreaza in strainatate investesc banii trimisi in constructii, pentru finalizarea caselor incepute in anii trecuti, insa au inceput sa plaseze banii si in terenuri pentru agricultura, avand in vedere ca in prezent sute de mii de romani lucreaza in Spania pe plantatiile de vita-de-vie, masline, portocale si capsune.
„De foarte multe ori, romanii din Spania au fost catalogati drept «capsunari», dar sunt doar 15.000 care lucreaza in acest sector. Sunt sute de mii de romani care lucreaza la plantatii de vita-de-vie din Andaluzia si Castilla la Mancha, precum si pe plantatiile de portocale si maslini si vor sa devina fermieri in Romania", a declarat Gelu Vlasin, presedintele Asociatiei Hispano-Romane Dialog European.

Cresc consumul
Banii proveniti de la muncitorii romani din strai natate au contribuit si la cresterea usoara a consumului de produse alimentare in primele cinci luni ale anului, cu 0,5-1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. „O mare parte din banii trimisi de romanii din strai natate s-au dus si in consum, care a fost uneori prioritar in fata investitiilor, pentru ca rudele din tara aveau ne voie de bani pentru cheltuielile zilnice", explica Vlasin.
Faptul ca romanii au continuat sa trimita aproape la fel de multi bani ca anul trecut, cand era boom economic, a fost confirmat si de Western Union, unul dintre cei mai mari jucatori la nivel mondial pe zona transferurilor rapide de numerar. Suma medie trimisa de romanii din strainatate in tara este de 300 - 500 de dolari (respectiv 230-380 de euro) la fiecare transfer, fiind mai mica decat anul trecut, dar remiterile au fost mai dese.
In plus, numarul de pasageri care au tranzitat in primele sase luni anul acesta aeroportul Aurel Vlaicu din Bucuresti (Baneasa), de pe care opereaza companii low-cost precum Blue Air, Wizz Air sau MyAir, s-a ridicat la aproape 938.000 de persoane, mai mult cu aproape 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit lui Marius Girdea, operations manager in cadrul aeroportului.
Ponderea zborurilor spre destinatii din Italia si Spania se ridica pana la 38% din total zboruri efectuate de operatorii aerieni intr-o zi, potrivit calculelor ZF.
Foarte multi dintre romanii care lucrau in firmele mici de constructii, cu 7-10 angajati, si-au pastrat locul de munca, mai ales in sectorul de instalatii si renovari, care nu a fost lovit de criza imobiliara.
In schimb, romanii care lucrau in firme mari a trebuit sa se reorienteze catre servicii, mai ales in turism, unde in perioada de vara Spania are circa 60 de milioane de turisti, la o populatie de 45 de milioane de locuitori. „Abia in perioada de toamna-iarna vom putea spune care este numaul romanilor care se vor intoarce in tara, pentru ca nu au mai gasit locuri de munca", sustine Vlasin.
Situatia s-ar pu tea inrautati in a doua jumatate a anului, cand se va ter mina peri oada in care romanii vor be ne ficia de somaj, care se ridica in medie la circa 800-1.000 de euro, iar ulte rior pot beneficia de un ajutor de somaj de 420 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO