Eveniment

Ungaria devine destinatie turistica pentru tot mai multi romani

05.08.2004, 00:00 43



In prima jumatate a acestui an numarul romanilor care au vizitat Ungaria a inregistrat o crestere de peste 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Conform datelor furnizate de Biroul de Turism din cadrul Consulatului General al Ungariei in Romania, numarul total al turistilor romani in Ungaria a depasit 2,7 milioane. Destinatiile preferate sunt Budapesta, statiunile de agrement, baile termale, Gyula, HajdAoszoboszlA3, dar si parcurile de distractii din Debrecen sau HajdAoszoboszlA3.



Cele mai importante evenimente desfasurate in tara vecina atrag din ce in ce mai multi vizitatori romani. "In ultima vreme, Festivalul SZIGET sau Marele Premiu al Ungariei la Formula 1 determina numeroase solicitari din partea romanilor", a declarat pentru ZF Transilvania Biro Gaspar, directorul sectiei Turism din cadrul Consulatului General al Ungariei. Potrivit oficialului maghiar, cresterea numarului romanilor care aleg ca destinatie de vacanta Ungaria poate fi explicata si prin dinamizarea ofertelor agentiilor de turism, oferte mult mai variate atat ca tematica, dar si din punct de vedere calitativ, in raport cu anii precedenti.



Potentialul turistic al evenimentelor care se desfasoara vara si toamna in tara vecina a fost speculat si de agentia clujeana CoraTravel, care propune de anul acesta un set de excursii legate de diverse evenimente: in iulie Summer Rocks, in august Ziua Internationala a Ungariei, Festivalul Sziget, Marele Premiu al Ungariei la Formula 1, Budapest Parade, sau in septembrie Festivalul International de vin si sampanie. "Am primit foarte multe solicitari pentru aceste noi programe si ne asteptam ca anul viitor sa mearga mai bine", a declarat Agneta Molnar, directorul CoraTravel.



In statiunile de agrement din estul Ungariei, principalii indicatori ai unei prezente numeroase a romanilor sunt, potrivit oficialului din Consulatul Ungariei, chiar anunturile in limba romana, existente pe strada. Una dintre destinatiile preferate ale turistilor romani este statiunea, HajdAoszoboszlA3 din estul Ungariei, socotita de mai bine de 75 de ani, Mecca reumaticilor. Strandul de 25 de hectare si lacul de canotaj, precum si Aquaparcul recent creat (unde functioneaza un tobogan de 113 m, un tobogan de concurs cu patru piste, o "gaura neagra" de 101 m, un "fluviu nebun"), formeaza un obiectiv turistic deosebit de interesant.



Agentia de turism Calibra din Cluj-Napoca are inclusa in oferta pentru Ungaria destinatii precum Budapesta, Lacul Balaton, dar si HajdAoszoboszlA3. "De la inceputul verii, peste 70 de persoane au optat pentru sejururi in HajdAoszoboszlA3, cu toate ca majoritatea romanilor prezenti acolo aleg varianta de turism pe cont propriu, si asta in principal datorita distantei mici. De la Cluj la HajdAoszoboszlA3 sunt doar 230 de km, iar turistii care au trecut macar o data prin acele regiuni vor continua sa mearga, fara a apela la serviciile unei agentii de turism", considera Martin Bikfalvi, director general Calibra, care tine sa precizeze ca agentia pe care o conduce inregistreaza o medie de 1.200 de persoane pe luna, pentru cursele Cluj-Budapesta si retur. Pentru un sejur de sapte zile la HajdAoszoboszlA3, cu pensiune completa si cu posibilitati de tratament, turistul trebuie sa achite intre 250 si 400 de euro. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO