Eveniment

UniCredit vede o crestere economica de 7,2% in acest an

04.10.2006, 19:32 12

Cresterea economica va fi de 7,2% in 2006, afirma analistii bancii italiene UniCredit intr-un studiu publicat ieri. Cresterea se va baza in continuare pe consumul intern, care va creste cu peste 10% in termeni reali, mai arata studiul citat.
Increderea italienilor de la UniCredit in economia Romaniei a crescut semnificativ in ultimele luni, banca modificandu-si estimarile pentru cresterea economica de la 5,5% in buletinul trimestrial din iulie pana la 7,2% in studiul publicat ieri.
Desi mizeaza pe o crestere mai inalta decat prevede prognoza oficiala (7,2% fata de 6,7%), analistii UniCredit nu cred ca BNR va reusi sa-si atinga tinta de inflatie anul acesta, cresterea preturilor de consum din luna decembrie fiind estimata la 6,2%. In schimb, tot ieri, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat ca Banca Nationala este increzatoare ca va reusi sa coboare inflatia sub 6%, pentru a ajunge in intervalul tintit.
"Inflatia va inchide acest an sub 6%, adica in intervalul permis de tinta", a spus Lazea. In schimb, inflatia va ramane, pe termen mediu, in intervalul 3%-5%, din cauza reformelor inca necesare si care vor pune presiuni in sensul cresterii preturilor. Printre aceste reforme, Lazea a precizat reforma din mediul rural, apropierea veniturilor de media europeana, dar si cresterea preturilor la utilitati.
Pentru a contracara presiunile inflationiste de anul acesta, specialistii UniCredit afirma ca BNR va majora dobanda de politica monetara de la 8,75% in prezent pana la 9%, in lunile ramase pana la finele anului.
In conditiile cresterii economice de anul acesta, specialistii UniCredit spun ca deficitul de cont curent va creste la 10% din PIB (fata de 9%, prognoza oficiala), iar investitiile straine directe atrase de Romania se vor ridica la 7,5 - 8 miliarde de euro in acest an.
Nu numai UniCredit, ci si alte institutii internationale au revizuit in sus prespectivele de crestere economica din Romania. Economist Intelligence Unit, cea mai conservatoare dintre ele, vede o crestere de 6,7%, in timp ce analistii altor banci straine (de la Raiffeisen la ABN Amro si ING) vad cresteri de circa 6,5% - 6,6%. Cea mai pesimista prognoza apartine deocamdata FMI, care estimeaza o crestere de doar 5,5% a economiei Romaniei in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO