Eveniment

Uniunea Europeana are nevoie de mai multa coordonare

31.03.2010, 10:55 26

Uniunea Europeana risca sa ramana un jucator din liga a doua pescena economiei mondiale in lipsa unei mai bune coordonari intrestatele membre, in timp ce in prima liga vor ramane Statele Uniteale Americii si ar putea sa acceada China sau Brazilia, economii inplina dezvoltare in prezent.

"Nu poti avea moneda unica fara sa ai mai multa coordonareeconomica. Trebuie sa avem mai multa coordonare in zona euro, darsi la nivelul intregii Uniuni", a spus Strauss-Kahn, care inaintesa preia conducerea FMI in toamna anului 2007 a detinut mai multeposturi de ministru in executivul francez si a fost membru alAdunarii Nationale din Franta.

"Beneficiile acestei integrari au fost enorme. Dar nu poti aveadoar beneficii, fara constrangeri. Daca vrei sa te integrezi, safii o forta globala, inseamna sa pierzi un pic din suveranitate. Eucred ca este bine sa mergem inainte, nu ma deranjeaza sa ma simtmai putin francez si mai mult european."
Aveti grija la deficit, cheltuiti banii cu gandul la generatiileviitoare

Este normal ca o tara in dezvoltare sa faca deficite, insa acesteatrebuie sa fie tinute in limite sustenabile, iar cheltuielileorientate spre domenii productive. "Nu va spun sa nu facetideficite. Dar regula este sa nu aveti deficite nesustenabile,pentru ca veti avea o explozie - am vazut deja un exemplu (Grecia,n. red.) daca veti putea sa impingeti deficitul, inseamna ca aziconsumati pe banii de maine si impingeti plata catre copiii vostri.Este un bun management daca investesti si produci ceva pentrugeneratiile urmatoare", a spus Strauss-Kahn. Romania a inregistratanul trecut un deficit bugetar de 7,4% din Produsul Intern Brut.Pentru anul acesta deficitul planificat este de 5,9%, insa dupaprimele doua luni dezechilibrul bugetar a ajuns deja la 1,1% dinPIB, adica 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Limita agreata pe primultrimestru este de 8,3 mld. lei.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat caprimele estimari arata ca deficitul bugetar s-a incadrat in tintastabilita pentru primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO