Eveniment

Va duce legea salarizarii unice salariul minim bugetar la 2.800 de lei brut? Cum comentati?

Va duce legea salarizarii unice salariul minim bugetar la 2.800 de lei brut?
23.04.2009, 19:34 161

Reducerea raportului intre salariul minim si cel maxim in sistemul bugetar la 1 la 15 fata de 1 la 70 in prezent ar insemna ca salariul minim brut pe economie - de 600 de lei in prezent - ar trebui sa ajunga la 2.800 de lei (670 de euro) in patru ani, in urma legii salarizarii unitare.
„Raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul maxim al personalului platit din fonduri publice va fi de 1 la 15. In momentul de fata acest raport intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim este de 1:70, in unele situatii de 1:100. (...) Nicio persoana nu va inregistra o diminuare a salariului", a declarat miercuri premierul Emil Boc, dupa ce Guvernul a adoptat principiile cu privire la legea salarizarii unice a personalului bugetar din Romania.
Potrivit declaratiilor premierului, raportul de 1 la 15 va fi stabilit intre salariul minim pe economie si salariul maxim de la stat, si nu intre salariul minim din sistemul bugetar, ceea ce inseamna ca salariul minim pe economie ar urma sa creasca accelerat in urmatorii ani.
„Nu stiu de ce a fost luat ca baza de calcul salariul minim pe economie. Deocamdata, nu se discuta despre bani, ci despre criterii de echivalare si ierarhizare a functiilor. Deocamdata suntem in faza de discutii. Maine (astazi - n.r.) ne intalnim cu sindicatele si vom vedea atunci", a explicat pentru ZF Razvan Condurateanu, purtator de cuvant in Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii a fost mandatat de Guvern sa coordoneze elaborarea proiectului legislativ privind salarizarea unica in sistemul bugetar.
In conditiile unui raport de 1 la 70, salariul de la stat este de 42.000 de lei (10.000 de euro), iar in cazul unui raport de 1 la 100, salariul ajunge la 60.000 de lei (14.300 de euro). „In prezent raportul intre salariul minim si cel maxim in sistemul bugetar ajunge pana la 1 la 70. Astfel de salarii exista in structurile din Ministerul de Finante", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Ministrul muncii Marian Sarbu a spus ca, incepand cu 1 ianuarie 2013, va fi aplicabila noua grila de salarizare in sistemul bugetar si ca salariile mari nu vor scadea, ci vor fi inghetate. Salariile mari vor fi inghetate pentru un anumit numar de ani sau vor creste foarte putin, iar salariile mici vor fi majorate intr-un ritm mai rapid, pentru a se ajunge la un raport de 1 la 15 intre salariul mi­nim si cel maxim, a declarat si premierul Emil Boc.
In conditiile in care salariul minim pe economie este de 600 de lei si luand in considerare un salariu maxim de 42.000 de lei, pentru a se ajunge la raportul de 1 la 15 intre salariul minim si cel maxim, salariul minim brut ar trebui sa creasca cu aproximativ 50% anual pentru a ajunge in 2013 la 2.800 de lei. „Nu cred ca salariul minim va ajunge la 2.800 de lei in 2013. Mai devreme de 2016, nu cred sa atingem acest nivel", a precizat Hossu.
Pe de alta parte, ministrul muncii Marian Sarbu a declarat ieri la postul de televiziune Realitatea TV ca salariul minim al bugetarilor ar putea ajunge, dupa aplicarea noii grile de salarizare, la 1.500 - 1.600 de lei. Ponderea sporurilor in castigul salarial va fi de maximum 30%, conform principiilor generale ale legii de salarizare unitara in sistemul bugetar aprobata de Guvern.
Sindicatele, patronatele si Guvernul au incheiat anul trecut un acord, potrivit caruia salariul minim ar trebui sa ajunga sa reprezinte 50% din salariul mediu pe economie in 2014, ajungand la 1.325 de lei.
„Daca se respecta acordul semnat, bazandu-ne pe o predictibilitate care ar duce salariul mediu la 2.650 de lei in 2014, ar trebui ca salariul minim sa fie de 1.325 de lei la orizontul acestui an", a precizat Hossu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO