Eveniment

Va putea plati statul salariile si pensiile?

03.11.2009, 23:13 30

Ministerul Finantelor ar trebui sa inceapa sa se gandeascaserios la solutii alternative pentru a acoperi deficitul devenituri bugetare din ultimele doua luni ale anului, in conditiilein care probabilitatea primirii transei a treia de la FMI de 1,5mld. euro pana la sfarsitul anului pare destul de redusa.
Finantarea deficitului si plata salariilor si pensiilor sunt destulde incerte fara banii de la FMI, fara miliardul de euro de laUniunea Europeana, care nu va mai veni in acest an, si fara celde-al doilea miliard de euro din emisiunea de eurobonduri.
Romania are nevoie de circa 3,5 mld. de euro, iar daca statul nuprimeste banii de la finantatorii externi, va fi nevoit sa ajustezecheltuielile pe final de an si sa se imprumute de pe piata locala.Pe fondul crizei politice, chiar reprezentantii sindicatelor audeclarat ca au cerut FMI sa nu acorde a treia transa "pentru a da olectie politicienilor".
Incadrarea in tintele de deficit bugetar agreate ramaneproblematica in conditiile in care ajustarea cheltuielilor depersonal intarzie. Desi pana acum FMI s-a aratat destul detolerant, acum nu mai pare dispus la o renegociere a deficitelorbugetare pentru acest an si pentru 2010, de 7,3% din PIB, respectiv5,9% din PIB. In schimb, FMI analizeaza revizuirea prognozelorprivind cresterea economica din 2010. In plus, FMI a solicitatdisponibilizari si anularea subventiilor la companiile cu datoriimari.
Daca in cazul FMI aprobarea in Parlament a bugetului este cruciala,pentru CE si Banca Mondiala cantareste greu si pachetul de legiprivind reformele structurale legate de salarii, pensii siresponsabilitatea fiscala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO