Eveniment

Vasilescu, BNR: Nu cred ca bancile au facut un cartel

25.06.2009, 00:00 26

Bancile au majorat simultan dobanzile pe fondul competitiei din piata, plecand de la miscarile unor jucatori, insa nu a fost vorba despre o intelegere, a comentat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, comentand anuntul Consiliului Concurentei privind demararea unei investigatii pe piata bancara.

„Daca ma intrebati pe mine, personal, eu o sa va spun ca se insala Consiliul Concurentei", a spus Vasilescu. El a precizat ca este doar o opinie personala, BNR neavand prerogative in domeniul politicilor concurentiale sau al protectiei consumatorilor de servicii bancare.
„BNR, ca institutie, nu poate sa nu observe si sa nu spuna public ca nu este normal ca atunci cand dobanda de politica monetara a coborat la 9,5% pe an, dobanzile pasive (platite de banci clientilor, n. red.) sa fie peste aceasta dobanda. De regula trebuie sa fie sub", a subliniat in schimb Vasilescu.
Mai multi oficiali ai BNR, inclusiv guvernatorul Mugur Isarescu, au aratat in ultimele luni ca dobanzile au urcat la niveluri prea ridicate, descurajand astfel cererea de credite si punand bancile sub presiuni importante de costuri.
Critici au venit si din partea mediului politic, cat si chiar a unor bancheri comerciali, care au cerut o interventie mai drastica a BNR. Vasilescu considera ca tendinta recenta de reducere a dobanzilor se suprapune doar din „coincidenta" cu investigatia demarata de Consiliul Concurentei.
„E important sa reduci dobanda pasiva, pentru ca atunci cand vrem sa vedem cum se misca dobanzile active, trebuie sa ne uitam la cele pasive. Daca o banca cumpara resurse financiare de la populatie si/sau companii la 14%, la cat le vor vinde mai departe? Normal ca mai sus. Si atunci intelegem cu totii ca avem nevoie de un echilibru intre dobanzile pasive si cele active. Creditarea functioneaza in Romania, dar la un nivel mult mai redus", a adaugat oficialul BNR.
El a atentionat ca bancile, care isi plaseaza acum foarte usor lichiditatile in titluri de stat, trebuie sa constientizeze ca Ministerul Finantelor este un client „vremelnic", care isi va reduce la un moment dat cererea de finantari. Practic, de la inceputul anului, creditul privat a scazut luna de luna, in timp ce creditul guvernamental a accelerat puternic.
„Candva, MFP va disparea din aceasta postura de imprumutator de la banci si atunci bancile normal trebuie sa se intoarca la creditare, care nu va mai fi cum a fost, asta e un lucru sigur, dar va fi", a incheiat Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO