Eveniment

Veneto Banca a cumparat compania de leasing DRT Group

20.05.2005, 20:03 101

Grupul italian Veneto Banca, actionarul majoritar al bancii Italo Romena, a cumparat luna aceasta un pachet de 75% din actiunile companiei de leasing Dutch Romanian Trading (DRT) Group, valoarea tranzactiei fiind estimata de surse din piata leasingului la mai bine de un milion de euro.

Veneto Banca a ajuns in aceasta luna, potrivit datelor Registrului Comertului, la o participatie de 85% din totalul capitalului social al DRT Group, dupa ce in toamna anului 2003 a achizitionat 10% din actiunile companiei.

Contactati de Ziarul Financiar, oficialii grupului italian si cei ai societatii de leasing nu au dorit sa faca deocamdata vreun comentariu.

Potrivit analistilor din piata leasingului, in cazul unei tranzactii de cumparare a unei societati de leasing valoarea acesteia este situata in general intre de cinci si de sase ori valoarea profitului net din ultimul an operational.

DRT Group a realizat anul trecut, potrivit datelor firmei, un profit net de peste 310.000 de euro, la o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro si un volum al contractelor de 13,2 milioane de euro.

In aceste conditii, valoarea de piata a DRT Group ar putea fi situata intre 1,5 - 2 milioane de euro, ceea ce face ca pachetul de 75% din actiunile companiei sa aiba o valoare de peste un milion de euro. Tranzactia permite grupului italian sa isi faca intrarea pe piata leasingului nu prin infiintarea de la zero a unei companii, ci prin preluarea unei companii existente impreuna cu managementul acesteia.

DRT Group a fost infiintata si administrata de Dan Emil Stoica, cel care a ramas, potrivit datelor Registrului Comertului, cu 15% din actiunile companiei care pentru anul acesta estimeaza un profit net de jumatate de milion de euro, o cifra de afaceri de 7,75 milioane euro si un volum al contractelor de 19,5 milioane de euro.

Dan Emil Stoica este si vicepesedinte al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), una dintre cele doua organizatii ale companiilor de leasing de pe piata romaneasca.

O miscare asemanatoare s-a mai petrecut pe piata romaneasca in urma cu mai multi ani, la venirea grupului bancar Raiffeisen Bank, prin preluarea Bancii Agricole. Raiffeisen Bank a preluat in paralel si compania de leasing Camionaval, infiintata de omul de afaceri Bernd Kuenzel, si a fuzionat-o cu Leasing Danubius, societatea de leasing a Bancii Agricole. Bernd Kuenzel este in continuare presedintele Raiffeisen Leasing Romania.

Piata de leasing a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,4-1,8 miliarde de euro (volumul bunurilor finantate) sau 1,8-1,9 miliarde de euro (valoarea contractelor de leasing, care include, pe langa pretul fara taxe al bunurilor finantate, si alte cheltuieli aferente finantarii, mai putin TVA). ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO