Eveniment

Venitul din chirii in valuta se va calcula la cursul BNR din ultima zi a lunii

13.04.2005, 19:32 274

Contribuabilii care au obtinut, in 2004, venituri din chirii in valuta sau echivalentul in lei al unei valute, vor calcula venitul brut anual aferent utilizand cursul de schimb comunicat de BNR in ultima zi a fiecarei luni, au anuntat ieri reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Persoanele respective trebuie sa depuna la administratia fiscala in a carei raza teritoriala se afla bunul arendat sau inchiriat declaratia speciala privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formularul 203).

Populatia va fi obligata sa completeze acest formular numai daca chiria este exprimata in valuta, contractul contine clauze cu privire la suportarea de catre contribuabil a cheltuielilor ce trebuie platite, potrivit dispozitiilor legale, de catre proprietar sau clauze care nu sunt evaluabile la momentul incheierii contractului.

De asemenea, trebuie sa completeze declaratii speciale si persoanele fizice care au obtinut venituri din activitati independente (formularul 202) si din activitati agricole (formularul 207).

Vor depune formulare speciale si contribuabilii care au realizat venituri in strainatate din activitati independente si/sau din cedarea folosintei bunurilor (formularul 201), precum si cei care au realizat venituri a caror impunere finala este in Romania (formularul 206).

Termenul final de depunere a declaratiilor de venit la administratiile financiare de catre persoanele fizice care au obtinut in anul 2004 venituri supuse globalizarii este 15 mai.

Persoanele vizate sunt cele care si-au schimbat locul de munca in cursul anului trecut, sau au obtinut, pe langa veniturile din salarii aferente functiei de baza, si alte venituri.

Contribuabilii care au avut anul trecut un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri nu sunt obligati sa depuna declaratiile de venit global.

Anul 2004 este ultimul in care impozitarea populatiei va fi realizata prin procedura de globalizare, dupa ce, la inceputul acestui an, Guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminand impozitarea progresiva.

Pentru veniturile globalizate, autoritatile fiscale vor stabili impozitul anual datorat bugetului de stat.

Daca acesta este mai redus decat cel platit prin retinerile lunare pe parcursul anului, persoanele respective vor primi inapoi sumele platite peste nivelul calculat. In caz contrar, contribuabilii vor plati diferenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO