Eveniment

Veniturile bugetare sunt in cadere. Pot sa aduca autoritatile mai multi bani la buget? Cum comentati?

Veniturile bugetare sunt in cadere. Pot sa aduca autoritatile mai multi bani la buget?
04.08.2009, 00:00 32

Perspectiva unor venituri mai mici ar putea fi contracarata prin introducerea unor taxe noi sau prin cresteri de impozite, teoretic, dar in practica o asemenea masura ar putea avea efectul contrar, ducand la cresterea evaziunii fiscale si scaderea incasarilor, potrivit consultantilor si analistilor.

Ajustarea afacerilor s-a vazut in primul semestru in caderea cu 8% a incasarilor din impozitul pe profit, la 6 mld. lei, iar scaderea consumului a dus la o corectie vizibila a incasarilor din TVA, cu 15,7%, la 17 mld. lei. Veniturile totale au coborat cu 5,1% fata de primul semestru al anului trecut.

"Matematic vorbind, introducerea de noi taxe ar trebui sa duca la cresterea veniturilor bugetare, numai ca in economia reala lucrurile nu se deruleaza cu precizie matematica. Experienta ultimilor ani a demonstrat ca marirea taxelor sau introducerea de noi taxe nu a contribuit in mod real si semnificativ la cresterea veniturilor bugetare, ci mai degraba la o accentuare a economiei gri sau pur si simplu la neplata taxelor atunci cand contribuabilul realmente nu a avut de unde plati", a comentat pentru ZF Alina Timofti, partner al NNDKP Tax Advisory Services.

Autoritatile au luat in acest an masuri de crestere a fiscalitatii, majorand contributiile sociale si accizele sau introducand impozitul minim.

In baza experientei ultimilor ani, s-a demonstrat ca atunci cand au fost adoptate masuri fiscale "prietenoase", cum a fost introducerea cotei unice, acestea au condus la o crestere a incasarilor bugetare si nu invers.

Spre deosebire de tarile occidentale, care in anii trecuti au aplicat politici fiscale stranse, Romania a avut o politica fiscala prociclica, iar acum nu-si poate permite stimularea cresterii economice din fonduri publice. Totodata, autoritatile fiscale nu au nici posibilitatea unei relaxari fiscale.

Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica, sustine ca pe partea de venituri instrumentele pe care le au la indemana autoritatile sunt limitate avand in vedere situatia de criza. "Este criza. Firmele si populatia sunt cu spatele la zid. Nu poti sa vii cu taxe noi sau majorate. Impozitele trebuie lasate asa cum sunt. Autoritatile nu prea au la indemana instrumente de interventie pe partea de venituri. Iar in unele cazuri nici nu sti ce efecte au masurile luate. Dureaza destul de mult", a explicat Lungu.

Cea mai mare parte a analistilor sustin ca nu exista solutii singulare de crestere a incasarilor bugetare. "In opinia mea una dintre cele mai importante masuri ar fi insa eficientizarea controalelor fiscale si mai ales uniformizarea practicilor aplicate de diferitele organe de control si aici ma refer la uniformizarea solutiilor aplicate de organele fiscale pe spete similare. Exista inca in mod inexplicabil zone de fiscalitate si industrii intregi care nu sunt aproape deloc controlate in practica si altele care sunt controlate frecvent", a spus Timofti.

La randul lui, Emilian Duca, tax partner la firma BDO Conti Tax Advisors, sustine ca majorarea incasarilor ar trebui realizata prin masuri calitative pentru combaterea evaziunii fiscale din domenii ca serviciile, comertul agroalimentar si cu bunuri accizabile. "Masurile cantitative, precum majorarea impozitelor, ar trebui pastrate pentru perioada post-criza."

In conditiile in care posibilitatile de crestere a veniturilor sunt reduse, singura solutie pentru autoritati pare reducerea drastica a cheltuielilor. Deficitul bugetar, care ar putea sa urce la 7% din PIB, potrivit ministrului finantelor Gheorghe Pogea, nu va putea fi tinut sub control fara reduceri de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO