Eveniment

Veniturile gospodăriilor au crescut cu 10%, dar nu toţi banii merg în consum, o parte ajung „la ciorap”

Veniturile gospodăriilor au crescut cu 10%, dar nu toţi...

Autor: Iulian Anghel

07.07.2017, 00:05 306

În trimestul I 2017 veniturile medii ale unei gospodării din România au fost de 3.250 de lei, în creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile medii ale unei gospodării s-au situat 2.761 de lei, în creştere cu 8,1%, potrivit unei serii de date publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Din aceste serii de date se observă că o gospodărie cheltuieşte cu 18% mai puţin decât câştigă (16% în T1 2016). O parte din aceşti bani ajung în depozite bancare: datele BNR arată că depozitele în lei ale populaţiei au crescut în mai, an/an, cu aproape 11%, iar cele în depozite în valută cu 9%. În aceeaşi vreme, în T1 cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a crescut cu 6,9%, ca urmare a reducerilor de taxe şi a majorărilor salariale. 70% din cheltuielile unei gospodării sunt cheltuieli de consum (cu 0,8% mai mult decât în T1 2016).

Produsele alimentare şi băuturile ne­al­coolice au deţinut, în medie, 35,0% din consumul gospodăriilor. Cheltuielile cu investiţiile destinate cumpărării sau construirii de locuinţe, cumpărării de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc. ră­mân încă jos – doar 0,5% din veniturile unei gos­podării, în creştere cu 0,2% faţă de T1 2016. Taxele au înghiţit în T1 20,7% din veniturile unei gospodării (19,5% în T1 2016).

Salariile au format cea mai importantă sursă de venituri, 59,7% din veniturile totale ale gospodăriilor, în T1.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,7%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,8%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (12,3%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,9%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO