Eveniment

Verdictul Financial Times: Extravagante care i-ar fi facut si pe londonezi sa roseasca au ingropat economia romaneasca. Cum comentati?

Verdictul Financial Times: Extravagante care i-ar fi facut si pe londonezi sa roseasca au ingropat economia romaneasca
29.09.2009, 00:00 17
Singura bila alba pe care o primeste Romania de lacorespondentul FT este producatorul auto Dacia, a carui evolutie petimp de criza a depasit performantele marilor jucatori mondiali. Deasemenea, industria, in ansamblu, este considerata a fi principalaatractie pentru investitorii straini, care au decis sa aduca baniin Romania.
"Dupa ce criza va trece, factorii care au contribuit latransformarea tarii intr-o destinatie atractiva pentru investitiivor persista", se arata in raportul special realizat de cotidianulbritanic.
Tara extravagantelor
Daca in anii '90 Romania a ratat oportunitati, investitoriistraini optand pentru vecinii din Europa Centrala, dupa 2000 ainceput boom-ul. "Tinerii care se angajau in Bucuresti aveau maimulti bani decat au visat vreodata. Bancile, producatorii siinvestitorii din sectorul imobiliar au ridicat salariile sipreturile locuintelor pana la niveluri record. Aceste conditii i-auindemnat pe romani la achizitii extravagante, precum locuinte delux si obiecte ale caror preturi i-ar fi facut chiar si pelondonezi sa roseasca", scrie cotidianul britanic.
Unda de soc care a traversat economia mondiala a schimbat la180 de grade si situatia de pe piata romaneasca. "Economia s-aprabusit sub povara acestor extravagante. Procesul de creditare ainghetat, dupa ce in ultimii trei ani volumul creditelor acordate acrescut cu 60-80% pe an, pe fondul evaporarii increderii populatieiin abilitatea bancilor de a tine fraiele acestui proces. Acesta afost inceputul sfarsitului. Exporturile s-au prabusit, iar economias-a contractat cu 6,2% in primul trimestru si cu 8,7% in al doilea,anuland avansul din prima jumatate a anului trecut", scrieFT.

Prudenta este cuvantul de ordine in sistemulbancar
Bancherii romani se intorc acum la vechile practici pentru aface fata problemelor din sector, iar prudenta si pesimismul suntcuvintele caracteristice pentru angajatii sectorului bancar,noteaza corespondentul britanic.
"Este bine ca am realizat ca trebuie sa actionam de o manierarationala si ca trebuie sa reducem costurile. Ritmul de crestereanterior nu era veridic, iar mentalitatea nu era una sanatoasa",marturiseste Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac,subsidiara din Romania a bancii italiene.
In ultimii ani ai perioadei de boom, Romania - a careieconomie a crescut cu 8% pe an, cu o piata a creditelor cu nivelurireduse de penetrare si cu o populatie de
24 mil. oameni "infometati" dupa credite de consum - a parut otinta irezistibila pentru bancile vest-europene, care au vrut safie prezente la "impartirea profitului".
Intre 2005 si 2008 sistemul bancar crestea cu aproximativ1.000 de filiale anual. Bancile angajau aproximativ 20.000 depersoane pe an.
Justitia a fost si ramane o problema
Cotidianul Financial Times analizeaza si problema dinjustitie, unul dintre sectoarele in care Romania a intampinatdificultati in ultimii ani.
"Problema judecatorilor este una extrem de sensibila. Timp demai multi ani Uniunea Europeana a facut presiuni asupra Romaniei saimbunatateasca calitatea sistemului de justitie, intr-o incercarede a lupta impotriva coruptiei", este de parere corespondentulcotidianului britanic. Aceasta problema este adusa in prim-plan dincauza grevei magistratilor, considerata de multi ilegala.
Motivul ce a stat in spatele grevei a fost legea salarizariiimpuse de Guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare. Judecatoriisi procurorii au devenit unii dintre cel mai bine platiti angajatiai sectorului public, potrivit raportului. Un judecator faraexperienta castiga aproximativ 600 de euro pe luna, salariucomparabil cu cel al unui doctor de urgente cu experienta, insa maimult decat un profesor universitar. Pentru problema justitiei,potrivit raportului Financial Times, se va gasi cu greu osolutie.
Potential pentru industrie
Romania are insa si un punct forte: industria. "Sosirea Fordpe piata confirma ceea ce Dacia a tot incercat sa demonstreze:Romania este o tara cu potential in industrie", a marturisitFrancois Fourmont, general manager la Dacia. Constructorul a ajunssa vanda in 2009 mai multe automobile decat marii producatori de lanivel mondial, intr-un moment extrem de dificil pentru piata auto.Salvarea a venit de la programele de reinnoire a parcurilor auto.Masinile Logan se gasesc acum si pe pietele vestice, in principalGermania si Franta, principalele destinatii ale masinii de 5.000 deeuro.

Ce a retinut din Romania reporterul FT
  • Viata de noapte a avut de suferit din cauza crizei mondiale,cluburile si barurile din Bucuresti pierzand la capitolulpopularitate
  • Dacia este motivul de mandrie al Romaniei, producatorul autoreusind sa obtina performante remarcabile pe timp de criza
  • Romania este o tara cu potential industrial mare
  • Criza financiara vine intr-un moment prost pentru TraianBasescu, care incearca sa castige un nou mandat
  • Bancile mari este posibil sa le "inghita" pe cele mici atuncicand pretul va ajunge la un nivel real
  • Bancherii se intorc la vechile practici, devin prudenti sipesimisti
  • Justitia ramane o problema majora pentru statul roman

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO