Eveniment

Veronica de Dragan, noul miliardar?

25.08.2008, 18:06 60

Omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, care a decedat la finele saptamanii trecute la varsta de 91 de ani, lasa in urma sa o avere estimata la 1,6 miliarde de dolari, lucru care ar putea-o transforma pe sotia sa Veronica Daniela Gusa de Dragan (35 de ani) in cea mai bogata femeie din Romania.
Absolventa a Facultatii de Drept, Veronica Gusa, fiica generalului Stefan Gusa - sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane pana in 1989, a preluat din 2001 conducerea executiva a grupului Butan Gas, cel mai important actor al afacerilor lui Dragan.
Compania, infiintata in anul 1948 si specializata in imbutelierea si distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL), a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 68,3 milioane de euro, in crestere cu 20% si un profit operational de 1,4 milioane de euro.
La nivel international, grupul este prezent in zece tari, inclusiv Romania, si, potrivit propriilor estimari, ruleaza afaceri de un miliard de euro.
Oficialii companiei au anuntat investitii majore in urmatorii ani in domenii precum cel imobiliar, dar si in proiecte pentru producerea de energie din surse alternative, cum ar fi cea eoliana.
"Bugetul de investitii exclusiv pentru Bucuresti in domeniul imobiliar va fi de 200 mil. euro in urmatorii doi ani, declara la jumatatea anului trecut Veronica Daniela Gusa de Dragan, intr-un interviu acordat Mediafax.
Din 2003 si pana in 2006, Iosif Constantin Dragan s-a situat in fruntea clasamentului celor mai bogati romani realizat de revista Capital, anul trecut el coborand pe pozitia a saptea cu o avere estimata la 1,5 - 1,6 mld. dolari. Pe langa Butan Gas, omul de afaceri a investit in edituri, tipografii si transport. Cei doi s-au casatorit in 1995 si au trei copii minori. Omul de afaceri mai are un fiu mai mare - Mike Fink, nascut in 1971, care in 2005 a anuntat ca nu a reusit in precedentii ani sub nici o forma sa-si contacteze tatal.
Presa internationala a relatat despre decesul omului de afaceri, International Herald Tribune notand faptul ca acesta a fost un sustinator al miscarii legionare.
"Din acest motiv, Dragan a fost alungat din Romania in 1940 cand comunistii au venit la putere. El s-a mutat astfel in Italia si a fondat in 1948 compania petroliera Butan Gas", noteaza publicatia citata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO