Eveniment

Videanu Lazea: Doar cu politica de curs si bugetul nu se va atinge inflatie de 7%

20.01.2005, 00:00 12

Statul se pregateste sa listeze 10% din actiunile pe care le mai detine la Petrom, operatiune pentru care a obtinut deja acordul actionarului majoritar - compania austriaca OMV, a declarat, ieri, Adriean Videanu, ministru de stat, la seminarul "Anul economic 2005 si mediul de afaceri" organizat de FinMedia, citat de Mediafax.
Statul detine prin intermediul ministerului economiei si comertului inca 40,7% din actiunile SNP Petrom, dupa vanzarea pachetului majoritar catre austriecii de la OMV.
Oficialii ministerului de resort si cei ai OMV nu au putut confirma informatiile pana la inchiderea editiei.
Pe Bursa de Valori Bucuresti, sunt listate in acest moment 6,2% din actiunile celei mai mari companii petroliere din Romania.
Reprezentantii ministerului de resort afirmau recent ca in doi - trei ani ar fi putea fi oportuna vanzarea a 10% din Petrom, pe care ar putea incasa o suma echivalenta cu cea primita din vanzarea a 33,34% din companie catre austrieci. Statul a incasat de la OMV pentru o treime din actiuni 669 mil. euro, suma pe care austriecii nu numai ca au recuperat-o rapid, dar au reusit sa-si treaca in cont profit, daca tinem cont de valoarea pachetului de actiuni pe Bursa.
Anuntul lui Videanu reia intr-un fel declaratiile facute de Ionut Popescu, ministrul de finante, care spunea ca sumele obtinute din vanzarea de catre stat a unor pachete de actiuni la Petrom ar putea fi folosite la acoperirea deficitului inregistrat la bugetul de stat.
Valoarea bursiera a Petrom a urcat spectaculos in ultima perioada pana la aproximativ 6 miliarde euro, ultima valoare fiind de 4.100 lei/actiune.
Vicepremierul Videanu a mentionat pe langa participatia detinuta de stat la Petrom si pe cele de la Romtelecom, Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni.
"Vom folosi BVB, in special pentru ceea ce inseamna marile privatizari. O sa infiintam un Comitet interministerial pentru a alimenta bursa cu tot ceea ce inseamna pachete reprezentative pe care le detine statul, pentru a profita si de aceasta perioada buna din piata de capital", a spus Videanu, conform sursei citate.
Ministrul de stat pentru coordonarea activitattilor economice a mentionat ca printre societatile care urmeaza sa fie listate la Bursa vor fi si unitatile energetice si furnizorii de utilitati.
Statul roman mai detine circa 46% din actiunile RomTelecom, 38% din titlurile BCR si este unicul actionar al CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels