Eveniment

Videanu se duce la Moscova sa discute problema gazelor

Videanu se duce la Moscova sa discute problema gazelor

Desen: Romeo Raileanu

24.04.2009, 00:00 37

„As vrea sa fiu prudent in ceea ce priveste decla­ratiile mele in legatura cu aceasta vizita si v-as ruga sa faceti acelasi lucru", a spus ieri Videanu adresandu-se presei.
„Intre 20 si 21 mai voi fi impreuna cu Romgaz si Transgaz la Moscova unde ne vom intalni cu presedintele Grazprom, ministrul industriei si ministrul energiei cu care vom discuta probleme legate de gaz", a spus Videanu fara a oferi alte detalii.
Ultima intalnire intre oficialii Gazprom si cei ai companiilor romanesti de profil a avut loc anul trecut in octombrie la Bucuresti, printre subiectele de discutie fiind o posibila includere a Romaniei in gazoductul South Stream, precum si modalitati de colaborare in privinta inmagazinarii subte­rane de gaze. Vizita oficialilor rusi a avut loc in contextul in care negocierile cu Bulgaria, tara care a fost invitata sa participe la proiectul South Stream, se aflau intr-un impas.
Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor in cabinetul Nastase, a fost unul dintre cei mai influenti oficiali romani in relatia cu Rusia si Gazprom.
Gazoductul South Stream urmeaza sa aduca gaze pe teritoriul Europei din Rusia, proiectul fiind sustinut de Moscova si de Italia, Ungaria si Austria. Rusia a anuntat ca va semna anul acesta acorduri cu Bulgaria, Serbia si Grecia pentru dezvoltarea South Stream. De cealalta parte, pentru a reduce dependenta energetica de Rusia, Uniunea Europeana intentioneaza sa construiasca gazoductul Nabucco care ar urma, incepand cu 2012, sa aduca gaze naturale din Marea Caspica in Europa, ocolind teritoriul rusesc. Nabuco este sustinut de majoritatea tarilor din UE, intre care si Romania.
„Nu este prioritatea zero a Romaniei includerea in proiectul South Stream", a spus ieri Videanu, adaugand ca in con­tinuare proiectul de importanta majora pentru tara noastra este Nabucco. Cu toate acestea nici Romgaz si nici Transgaz, companii implicate in dezvoltarea gazoductului european din partea Romaniei, nu au facut pasi semnificativi.
„Nu am facut niciun contract cu niciun furnizor de gaze naturale pentru acest proiect. Au fost niste discutii, dar nu avem nimic stabil", a declarat Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz, companie care impreuna cu Petrom asigura in proportii aproximativ egale peste 60% din necesarul de consum al Romaniei.
Tot in legatura cu rutele de interconectare oficialul Romgaz a mai precizat ca odata cu finalizarea la sfarsitul anului a conductei de gaze Arad - Szeged, care leaga sistemul de transport cu cel al Ungariei, compania ar putea sa exporte.
Seful Romgaz a mai spus ca societatea va incerca sa se dezvolte si pe partea de productie de energie electrica. „Ne gandim la producerea de energie electrica si am putea prelua termocentrala de la Irnut in contul unor datorii ale Termoelectrica in valoare de 160 mil. lei. Aici intentionam sa construim o centrala de 600 MW. Totodata ne intereseaza si sursele neconventionale de producere a energiei cum ar fi apa geotermala", a mai spus Piteiu.
Romgaz ar putea sa fie implicata si in lucrari de explorare off-shore in perimetrele din Marea Neagra neconcesionate care au revenit Romaniei in urma deciziei Curtii de la Haga, respectiv circa 5.000 km patrati.
„Voi cere Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale sa dea in mod legal acele perimetre in exploatarea Romgaz. Acest lucru se poate face fara licitatie prin incredintarea unui permis de explorare pe o durata de un an. Dupa ce acesta expira, se va face si o licitatie unde Romgaz poate sa concureze de la egal la egal cu orice alta companie internationala. Oricum, trebuie sa stim si noi ce resurse se afla acolo", a declarat Videanu.
Ministrul a participat ieri la conferinta „Centenarul gazului" organizata cu ocazia implinirii de catre Romgaz a 100 de ani de activitate.

Transgaz va investi 500 mil. euro
Transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias va investi circa 500 mil. euro in perioada 2008-2013 pentru indeplinirea unor obiective considerate strategice de catre companie. Astfel, in reabilitarea si inlocuirea unor conducte, vor fi alocate fonduri totale de 225 mil. euro, in timp ce pentru conducte de transport pentru alimentarea cu gaze a noi zone de consum, dar si pentru alte modernizari, vor fi alocate 248 mil. euro.

Romgaz ar putea reprezenta statul in contractul cu Sterling
Demersurile privind rezilierea contractului de exploatare incheiat cu compania canadiana Sterling pentru doua perimetre din Marea Neagra este una corecta, a declarat ieri ministrul economiei Adriean Videanu. Pe de alta parte, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a declarat ca rezilierea acestui contract poate fi facuta pentru ca nu a fost probata bonitatea financiara a Sterling, canadienii nu aveau autorizatie de mediu si nici de constructie. „Intentia noastra este de a reveni la prevederile contractului din ‘92 cand statul detinea 45% din productie. In acest caz, reprezentantul statului ar putea fi Romgaz", a precizat Iancu. Presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale Gelu Maracineanu, a declarat miercuri cotidianului „Gandul" ca s-au identificat probleme „foarte grave" in contractul cu Sterling Resources si ca este „sigur" ca acesta va fi reziliat. Vicepresedintele Sterling Resources, Stephen Birrell, a declarat pentru aceeasi publicatie ca pana in acest moment compania nu a primit o informare in acest sens de la ANRM si nu poate face comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO