Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Tehnic, s-a dat semnalul pentru inca o perioada de scaderi

Visan, Investica: Tehnic, s-a dat semnalul pentru inca o perioada de scaderi
07.10.2008, 18:05 15

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri acelasi ritm al scaderilor consemnat la inceputul saptamanii, indicele BET, principalul indice al pietei, inchizand cu 4% sub nivelul de referinta. Indicele a coborat astfel sub pragul suport de 4.000 de puncte. Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare, a consemnat si de aceasta data cea mai mare scadere din randul indicatorilor bursieri, pierzand 8,3% fata de nivelul de referinta.
"Tehnic vorbind, coborarea indicelui BET sub pragul suport poate fi considerata ca un semnal de alarma si este posibil sa ne confruntam cu inca o perioada de scaderi, de aceeasi amploare. Cand auzi de "falimente nationale" (primul-ministru al Islandei a declarat ieri ca tara se confrunta cu un posibil faliment national, ca urmare a crizei financiare - n.a.) investitorii nu au cum sa nu intre in panica", a declarat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
Titlurile companiei petroliere Petrom (SNP) au inregistrat ieri o corectie de 4,8%, pana la pretul de 0,295 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat o scadere de 5,5%, atingand un pret de tranzactionare de 0,0398 lei/actiune. Actiunile Transelectrica (TEL) au scazut cu 3,7%.
Corectiile inregistrate de companiile din sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil cu 4,4%, pana la nivelul de 560 de puncte.
"Niciun investitor, in astfel de momente, nu actioneaza luand in calcul datele fundamentale. Acestea nu mai au nicio relevata in decizia investitorilor, care vand din orice pozitie. Extinderea crizei in Europa a facut ca numarul iesirilor din piata sa creasca, multi dintre investitorii de pe continent preferand sa astepte o temperare a situatiei", a adaugat Visan.
Societatile financiare au inregistrat si in sedinta de ieri cele mai mari scaderi, cea mai afectata fiind SIF Moldova (SIF2), care a scazut cu 10,4%, pana la pretul de 1,03 lei/actiune. In topul scaderilor, au urmat titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1), ambele inchizand cu 9,1% sub nivelul de referinta. Cea mai mica scadere din randul SIF-urilor au consemnat-o titlurile SIF Transilvania, care au pierdut 7,1%, atingand astfel un pret de tranzactionare de 0,585 lei/actiune. "Nu cred ca pana la sfarsitul anului o sa vedem o revenire pe SIF-uri, cu atat mai mult cu cat situatia internationala se agraveaza. Nici macar rezultatele trimestriale nu cred ca vor reusi sa opreasca din scaderile de pe Bursa", a incheiat Visan.
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen au pierdut in sedinta de ieri 8,2%, pretul coborand astfel sub pragul de 10 lei/actiune. Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 6,1%, in timp ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au coborat cu 3,9%, sub nivelul de referinta.
Cele mai mari scaderi le-au inregistrat titlurile Impact Bucursti (IMP), de 13,8% si actiunile Artrom, care au pierdut 14%.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 31,9 mil. lei (8,1 mil. euro), fiind una dintre cele mai mari lichiditati din ultima perioada de pe Bursa.
Pe plan extern, bursele au revenit pe plus pe parcursul sedintei de ieri. Indicele britanic FTSE 100 a inchis cu 2,7% peste nivelul de referinta, in timp ce indicele german DAX a urcat cu aproape 1%, iar indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 2,2%. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta in crestere cu 0,5%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO