Eveniment

Vladescu, inainte de venirea FMI: ori ne intelegem, ori renuntam la acord

17.10.2005, 19:14 16

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) va fi abandonat daca nu se ajunge la o intelegere cu misiunea de experti care vine la Bucuresti la sfarsitul acestei luni, a declarat ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

"Daca nu incheiem acum o intelegere, intram automat in articolul IV (din statutul FMI - n.r.) si acordul actual devine caduc", a spus Vladescu la sfarsitul saptamanii trecute.

Potrivit ministrului, in aceasta situatie Romania va continua sa aplice propriile politici la nivel macroeconomic, pe care le va explica oficialilor Comisiei Europene. "Ne vom face propriile politici macroeconomice, pe care le vom sustine la Bruxelles pentru a demonstra ca sunt corecte si ca nu exista riscul unor derapaje", a explicat Sebastian Vladescu.

El a mai aratat ca in Ministerul Finantelor exista deja unele proiecte multianuale la nivelul bugetului, dar nu a dorit sa ofere detalii.

Intrebat despre nivelul deficitelor avut in vedere pentru anii viitori, Vladescu a raspuns ca acestea se vor incadra in criteriile de la Maastricht si ca vor urmari alocatiile bugetare multianuale ale UE. De asemenea, ministrul a recunoscut ca in discutiile pe care le va avea cu expertii FMI vor fi avute in vedere si eventualele pierderi efective preconizate pentru acest an in activitatea Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit unor declaratii anterioare ale lui Vladescu, o delegatie de experti ai FMI va veni la Bucuresti incepand cu 20 octombrie, pentru a discuta revizuirile la acord. La inceputul lunii, ministrul a mai spus ca programul cu FMI va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale.

Incheiat in luna iulie a anului trecut, actualul acord stand-by ofera Romaniei posibilitatea sa acceseze fonduri de circa 400 mil. dolari. Autoritatile de la Bucuresti au decis insa sa considere acordul ca fiind unul de tip preventiv, in care tragerile de fonduri de la FMI sa nu fie efectuate decat in cazuri de evenimente neprevazute.

Negocierile pe tema acordului au fost intrerupte in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%.

La finele lunii iunie, autoritatile romane au stabilit cu reprezentantii institutiei financiare o prima forma a scrisorii suplimentare, urmand sa fie adoptate unele masuri pentru ca documentul sa intre in board-ul FMI la sfarsitul lunii august.

Pe parcursul discutiilor, FMI a pastrat solicitarile privind adoptarea unor masuri care sa duca la cresterea incasarilor la buget. In acelasi timp, expertii FMI s-au aratat ingrijorati de evolutia deficitului de cont curent, rezultat din continuarea cresterii consumului intr-un ritm accelerat.



Cum se face Codul fiscal

Ministerul Finantelor va tine cont in procesul de elaborare a Codului fiscal doar de opiniile care au sens si relevanta economica, a declarat ministrul de resort Sebastian Vladescu. "Ministerul Finantelor face politica fiscala in Romania. Daca se va dovedi ca o prevedere a Codului fiscal este impotriva regulamentelor Comisiei Europene si a legii concurentei, masura nu va fi adoptata, nu va fi inclusa in forma finala a Codului", a afirmat Vladescu. Declaratia ministrului vine dupa ce comisarul european pentru programare financiara si buget Dalia Grybauskaite a criticat initiativa ministerului de a introduce in modificarile la Codul fiscal masura de stabilire a unor preturi de referinta la tigari. Ministerul a anuntat la finele saptamanii trecute ca va renunta la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, rezervelor legale si a veniturilor din salarii obtinute din crearea programelor informatice, masura fiind adoptata in urma discutiilor cu partenerii sociali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO