Eveniment

Vladescu pregateste obligatiuni pentru finantarea deficitelor anticipate

02.10.2006, 19:04 19

Finantele iau in calcul posibilitatea de a emite obligatiuni pentru a finanta anticipat deficite bugetare programate pentru perioade viitoare.
"Analizam cu BNR sa facem emisiuni de obligatiuni pe baza anticipatiilor de deficit", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, in cadrul unui seminar economic.
In prezent, statul nu se poate imprumuta, intrucat contul Trezoreriei inregistreaza un excedent de lichiditate. Practic, statul nu a mai emis obligatiuni de mai bine de un an, conditii in care piata a ramas fara reper de pret pentru scadentele lungi.
"Capacitatea noastra de a cheltui banii este mai redusa decat ne-am dori. Inca avem excedent, nu putem emite obligatiuni. Legea nu ne permite", a explicat Vladescu.
Afirmatia lui Vladescu a venit ca raspuns interpelarii lui Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte, care a subliniat faptul ca, in lipsa unui reper de pret, bancile au dificultati la emiterea de obligatiuni. "Este important sa se stabileasca un 'benchmark' pe termen lung pentru a putea dezvolta creditul ipotecar", apreciaza Tulin. Pentru anul acesta Finantele au programat un deficit de 2,5% din PIB, care pare insa improbabil sa fie realizat intr-un timp atat de scurt. Pentru anul viitor, deficitul bugetar ar trebui sa fie de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO