Eveniment

Vlădescu: Premierul înţelege prea puţin ce se întâmplă în economie

 Vlădescu: Premierul înţelege prea puţin ce se întâmplă în economie
19.09.2010, 23:57 22

Fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu afirmă, la treisăp­tă­mâni de la demiterea sa, că premierul Emil Boc are ocapacitate limitată de înţelegere a complexităţii şi dificultăţiloreconomiei, mai ales într-o peri­oadă extrem de dificilă cum estecriza actuală.
El spune că din ianuarie cei din fruntea statului ştiau că trebuiasă ia măsuri dure de restructurare a aparatului bugetar, darpremierul şi guvernul au aşteptat până în ultima clipă, deoarececredeau că va veni de undeva o soluţie astfel încât să nu se ajungăla tăieri. Relaţia dintre Vlădescu şi premierul Boc a fost extremde tensionată, iar în final premierul a avut câştig de cauză,pentru că l-a demis, în ciuda faptului că preşedintele Băsescu afost cel care l-a adus în guvern şi l-a susţinut.
"În ceea ce priveşte capacitatea primului- ministru de a înţelegecomplexitatea economiei româneşti şi mai ales dificultăţileeconomiei româneşti, cred că există o limită care este generată înprimul rând de pregătirea domniei sale, de faptul că a fost nevoitsă preia economia românească într-un moment de criză", a spusVlădescu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la ProTV.

El a lăsat să se înţeleagă că a fost nevoie de intervenţiapreşedintelui Băsescu în luna mai, când a anunţat reducereasalariilor în sectorul bugetar cu 25% şi varianta tăierii pensiilorcu 15%, pentru că premierul Boc nu ar fi fost de acord cu acestlucru. În momentul în care Curtea Contituţională a spus că tăiereapensiilor cu 15% este neconstituţională, guvernul avea de alesîntre introducerea unui impozit pentru pensii sau majorarea TVA.Vlădescu a susţi­nut impozitarea pensiilor, dar premierul a mers pevarianta majorării TVA de la 19% la 24%.
"În mod evident, între opiniile mele şi opiniile primului-ministru,începând cu necesitatea ajustării cheltuielilor, sfârşind cuextinderea bazei de impozitare (...) în toate aceste zone, întreopinia mea şi opinia primului-ministru au existat divergenţe. De-alungul timpului, unele dintre soluţii au fost cele pe care le-ampromovat şi susţinut eu, unele au fost cele susţinute deprimul-ministru, vă dau exemplul introducerii TVA, în care opiniamea a fost contrară deciziei guvernului din acel moment", aexplicat el.

Vlădescu este văzut mai mult ca un tehnocrat, fără o apartenenţăpolitică actuală, cu toate că în trecut a cochetat cu PNL. El şi-aînceput cariera publică în 1997, când a fost secretar de stat înMinisterul Industriilor, dar a plecat după numai un an, pentru areveni în anul 2000 în guvernul Isărescu ca secretar de stat înMinisterul Finanţelor.
În 2006 a devenit ministrul finanţelor în Guvernul Tăriceanu,făcând însă opinie contrară un an mai târziu, când în CSAT a votatalături de preşedintele Băsescu pentru men­ţinerea trupelor înIrak, cu toate că Tăriceanu şi PNL aveau o altă opinie.
Pentru că a fost alături de Băsescu atunci, preşedintele l-a adusîn Guvernul Boc în decembrie 2009. Nefiind un membru al PD-L,relaţia cu premierul şi membrii influenţi ai partidului deguvernământ nu a fost tocmai cordială, având în vedere că nu a datdrumul la bani aşa cum ar fi vrut partidul. Din acest motiv, el afost acuzat de alţi miniştri de "miopie fiscală" şi de faptul cătratează bugetul ca o chestie contabilă şi nu ca un mijloc dedezvoltare a României prin investiţii.
"Am auzit multe lucruri despre mine, de la «filozof fiscal», cândvorbeam despre impozitarea pensiilor, care deja în şase luni aieşit din zona filozofiei fiscale şi a intrat în zona disputelorpolitice, am auzit despre «miopul de la Finanţe», despre«playboy-ul de la Finanţe». Fiecare om pune etichete. În modevident etapa în care suntem acum este alta decât cea pe care mulţimembri ai Guvernului au visat-o."

În continuare, Vlădescu a amintit că a fost coleg cu ministrul RaduBerceanu şi în 2006, nu doar în 2010, şi că a fost darnic cuacesta.
"Inclusiv domnul Radu Berceanu a fost coleg cu mine într-o perioadăîn care puteam şi-mi permiteam să fiu darnic şi nu eram miop şi înciuda faptului că în 2006 Ministerul Finanţelor era foarte darniccu cheltuielile de infrastructură, existând resursele, rezultateleau fost extrem de limitate", a arătat Vlădescu.
El a afirmat că se roagă în fiecare an ca fondurile alocateinfrastructurii să fie cheltuite.
Vlădescu spune acum că situaţia fi­nanţelor ţării este destul destabilă după tăierile de salarii şi programul de reducere aaparatului bugetar. În acelaşi timp, el spune că România arenepărat nevoie de recâştigarea încrederii investitorilor, pentru căfără bani externi nu putem avea o creştere economicăsusţinută.
El nu crede în planurile prezentate de partide, de reducere a TVAsau modificare a taxelor în sensul scăderii lor. El crede că laanul România va avea o creştere economică, dar aceasta va fiinsignifiantă, de numai 1%, care este puţin faţă de necesaruleconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO