Eveniment

Voinea s-a dus în roadshow în Asia să caute noi investitori pentru obligaţiunile Ministerului Finanţelor

Liviu Voinea, ministrul bugetului

Liviu Voinea, ministrul bugetului

Autor: Claudia Medrega

02.06.2014, 00:00 100
Ministrul bugetului Liviu Voinea a fost în perioada 20-27 mai într-un  roadshow în Singapore şi Japonia pentru prezentarea României în faţa investitorilor din Asia, care s-au arătat interesaţi de obligaţiunile emise de România până acum pe pieţele externe. Delegaţia Ministerului Finanţelor Publice a avut discuţii cu reprezentanţii pentru investiţii ai celor trei mari bănci singaporeze, UOB, OCBC şi DBS (Bank of Singapore). În cadrul „vizitei de lucru“ Voinea a prezentat evoluţiile recente din economia românească şi intenţia României de a-şi consolida prezenţa pe pieţele financiare din Asia, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor. Cu investitorii din Hong Kong au fost discutate şi elementele care ar putea conduce la creşterea prezenţei investitorilor din această regiune în emisiunile de euroobligaţiuni emise de România, cât şi obligaţiunile în lei emise pe piaţa internă. La emisiunea de obligaţiuni în dolari lansată la începutul acestui an pe piaţa americană investitorii din Asia au avut o pondere de aproape 10% în totalul subscrierilor, ceea ce evidenţiază un potenţial de finanţare semnificativ.

Ca un prim pas în procesul de apropiere de piaţa asiatică Ministerul Finanţelor a selectat puternicele bănci japoneze Nomura şi Daiwa în noua echipă de 16 dealeri cu care poate lucra la emisiunile de obligaţiuni pentru piaţa externă în cadrul plafonului de finanţare de 15 mld. euro, valabil până în 2016. Orientarea spre piaţa asiatică vine după ce la începutul anului 2012 România a revenit pe piaţa din SUA, după 16 ani de absenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO