Eveniment

Vor putea exporturile imprima crestere in 2010 in pofida amortelii consumului?

Vor putea exporturile imprima crestere in 2010 in pofida amortelii consumului?
10.02.2010, 23:04 16

Contractia economiei s-a atenuat pe finalul anului trecut spre7% in termeni anualizati, iar in acest an PIB va urca cu 1-2%,sustinut de industrie, agricultura si revenirea exporturilor,cresterea cererii interne si a consumului fiind de asteptat sa fieslaba, potrivit aprecierilor unor analisti.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune ca esteposibil ca PIB-ul sa fi reintrat deja pe un trend ascendent inultimul trimestru din 2009 fata de trimestrul anterior.

"Industria a recuperat aproape toata caderea, fiind cucertitudine deja iesita din recesiune, serviciile s-au stabilizat,iar constructiile continua sa scada", spune Dumitru. El apreciazaca in ultimul trimestru s-a inregistrat o crestere de 0,1% fata deal treilea trimestru pe date ajustate sezonier.

Si analistii ING Bank se asteapta ca si cifrele din ultimultrimestru al anului 2009 sa confirme ca Romania a iesit dinrecesiune cu o rata de crestere trimestriala de +0,6%, astfel ca intermeni anuali, contractia economiei s-a diminuat la - 4,8%, fatade - 7,1% anterior, datorita contributiei pozitive a industriei siagriculturii.

Lucian Anghel, economistul- sef al BCR, estimeaza ca dateleajustate sezonier ar putea indica o cifra aproape de zero pentruevolutia ultimului trimestru din 2009 fata de intervalulanterior.

In ultimul trimestru din 2009 s-a observat o usoara ameliorare aeconomiei datorita aportului pozitiv al industriei si agriculturii,precum si revenirii exporturilor, sustine Melania Hancila,economistul-sef al Volksbank.

In trimestrul IV efectul de baza a fost important, in conditiilein care recesiunea s-a simtit de la sfarsitul anului 2008.

Analistii si-au imbunatatit prognozele privind evolutiaeconomiei imediat dupa anuntarea rezultatelor privind PIB-ul din altreilea trimestru care au surprins prin revenirea agriculturii pecrestere. Industria si serviciile au avut o evolutie in linie cuasteptarile, continuand sa scada in termeni anuali ceva maitemperat, in timp ce constructiile si comertul au avut ocontributie importanta la caderea economiei. Economia s-acontractat cu 0,6% in trimestrul al treilea fata de al doileatrimestru, iar declinul anual pentru trimestrul trei a fost de7,1%, in timp ce piata se astepta la o contractie de circa 9% intermeni anuali.

Cum vad analistii anul 2010

Economistul-sef al BCR sustine ca o influenta importanta asupraeconomiei o va avea evolutia cererii externe, industria urmand safie "fruntasa" in acest an, in timp ce constructiile vor fi printre"codase".

Totodata, el apreciaza ca economia va creste in acest an cucirca 2%, sustinuta de industrie si de usoare cresteri in comert siservicii. In ceea ce priveste evolutia agriculturii, Anghel a spusca primele semnale sunt bune.

Si Dumitru apreciaza ca cererea externa va fi probabilprincipalul motor al PIB, cresterea cererii interne si in special aconsumului fiind de asteptat sa fie una slaba in 2010, subpresiunea continuarii ajustarilor la nivelul veniturilordisponibile ale populatiei.

El crede ca revenirea economiei va fi graduala. "Agriculturaramane in continuare un factor mare de incertitudine, data fiinddependenta ridicata de factorii climatici."

Pentru acest an, Hancila apreciaza ca industria si agriculturavor ramane principalii factori cu influenta pozitiva asupracresterii economice, in timp ce se va mentine deficitul de cerereinterna datorita asteptarilor pesimiste si riscului de somaj.

Astfel, dinamica pozitiva a PIB-ului se va baza in principal peexporturi.

"Pentru 2010 ma astept la o crestere de circa 1%, sustinuta inprincipal de cererea externa. Ca atare ma astept ca sectorulindustrial sa aiba printre cele mai bune performante", spune siCatalina Molnar, senior economist al RBS Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO