Eveniment

Vosganian: Accelerarea PIB poate fi insotita de riscuri de supraincalzire

Vosganian: Accelerarea PIB poate fi insotita de riscuri de supraincalzire

Click pentru imaginea marita

04.06.2008, 20:18 16

La o eventuala supraincalzire ar putea contribui si bugetul de stat, avand in vedere ca Vosganian estimeaza ca luna mai va consemna trecerea pe deficit dupa patru luni de excedent.
"Pentru noi, vestea cresterii economice de 8,2%, din primul trimestru, este imbucuratoare, dar este insotita de unele riscuri. Apare riscul de supraincalzire, precum si riscul unor presiuni inflationiste. Este ca si in cazul unei masini: cu cat merge mai repede, cu atat soferul trebuie sa fie mai atent", a comentat Vosganian pentru ZF.
Economia a crescut in primul trimestru cu 8,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, conform datelor oficiale comunicate de Institutul National de Statistica, depasind cu mult chiar si cele mai optimiste asteptari.
Cresterea PIB din Romania a fost de peste trei ori mai mare decat media din Uniunea Europeana si se situeaza pe pozitia a doua
intr-un clasament la nivelul UE, dupa Slovacia, potrivit Eurostat.
Oficialul MEF a evitat sa avanseze o noua estimare cu privire la dinamica PIB la nivelul intregului an, precizand ca de-abia din luna iulie ar putea fi facute unele aprecieri.
"Daca va fi un an agricol normal avem toate motivele sa speram ca prognoza pentru finele anului, de 6,5%, va fi depasita. Anul trecut, reducerea productiei agricole din cauza secetei a dus la pierderea a circa 2% din PIB. Am avut o crestere de 6%, dar fara seceta am fi avut 7,8%", a reamintit Vosganian.
Referindu-se la cresterea economiei din primul trimestru, ministrul a aratat ca aceasta a fost influentata de un element particular, evolutia buna pe componentele industrie si constructii.
Pe de alta parte, Vosganian afirma ca vestea imbucuratoare a cresterii economice este insotita si de indeplinirea programului la venituri bugetare. Totusi, el a precizat ca este posibil ca bugetul sa inregistreze dupa cinci luni un usor deficit, pe fondul cheltuielilor cu investitii realizate in special in domeniile transporturi si lucrari publice. Bugetul general consolidat a inregistrat in primele patru luni un excedent de 1,07 miliarde de lei, reprezentand 0,2% din PIB, dar sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, cand surplusul a fost de 0,34%.
Veniturile totale au ajuns la finele lunii aprilie la 55,84 miliarde de lei, iar cheltuielile au insumat 54,77 miliarde de lei.
La capitolul venituri, cel mai mare aport a venit de la contributiile de asigurari sociale, de 15,2 miliarde de lei, iar TVA a contribuit cu
13,5 miliarde de lei. Incasarile din impozitul pe profit s-au ridicat la 5,71 miliarde de lei, depasind sumele colectate din impozitul pe venituri si salarii, de 5,58 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a costurilor au fost raportate pe componentele asistenta sociala (16,68 miliarde de lei) si cheltuieli de personal (11,33 miliarde de lei), in timp ce cheltuielile de capital au insumat 5,71 miliarde de lei.
Veniturile colectate la nivelul celor patru mari componente ale bugetului general au ajuns la finele lunii mai la 60,87 miliarde de lei, cu 40,34% peste nivelul consemnat in perioada similara a anului precedent, potrivit datelor publicate ieri de ANAF. Referindu-se la posibilitatea utilizarii fondurilor obtinute din privatizari pentru rascumpararea emisiunii de euroobligatiuni de circa 664 de milioane de euro, care ajunge la scadenta pe 27 iunie, Vosganian sustine ca ideea a fost acceptata "in principiu".
Guvernul planificase initial o noua emisiune de euroobligatiuni de pana la un miliard de euro, pentru asigurarea refinantarii.
"Fizic nu mai exista timp pentru a face o noua emisiune. In plus, o operatiune de acest gen este un obiectiv de natura strategica prin care se urmareste si cresterea prestigiului tarii, reintrarea pe pietele internationale si consolidarea pozitiei Romaniei. Trebuie sa probam care este increderea investitorilor", a spus oficialul MEF.
Emisiunea de eurobonduri a fost amanata, din cauza deteriorarii conditiilor de finantare de pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO