Eveniment

Vosganian: Cresterea economica va ajuta deficitul extern sa coboare sub 14%

Vosganian: Cresterea economica va ajuta deficitul extern sa coboare sub 14%

Click pentru imaginea intreaga

22.08.2008, 19:58 17

"La sfarsitul primului semestru, ponderea deficitului de cont curent a scazut la 15,2% din PIB, fata de 15,7% din PIB, cat reprezenta anualizat la finele lunii iunie 2007, existand sanse mari sa intre sub 14% la sfarsitul anului", potrivit ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian In acelasi timp, deficitul comercial reprezenta 16,5% din PIB, fata de 16,8% din PIB la mijlocul anului trecut.
Vosganian apreciaza ca Romania ar putea inregistra in acest an investitii straine directe de peste 10 mld. euro, pe fondul investitiilor noi si a investitiilor realizate pe platformele existente.
"Putem spera in acest an sa doboram recordul psihologic de 10 mld. euro, in conditiile in care dupa primele sase luni valoarea investitiilor straine directe a fost de 4,8 mld. euro, iar seriile anuale de date ne arata ca in a doua jumatate a anului valoarea lor creste", a spus Vosganian.
In 2007, Romania a atras investitii straine de 7 mld. euro, in timp ce numai in prima jumatate a acestui an nivelul s-a apropiat de 5 mld. euro.

Ce spun analistii
Referindu-se la evolutia economiei analistii considera ca ritmul alert va fi mentinut si in cea de-a doua parte a anului, insa rata de crestere din trimestrul 4 ar trebui sa indice decelerare fata de trimestrul III, trendul de crestere neputand sa continue la infinit.
"Cresterea economica nu este una sustenabila pe termen mediu, indica clar supraincalzirea economiei si, avand in vedere decalajul PIB pozitiv din 2007, indica largirea in continuare a acestuia, deci presiuni si mai mari in sensul cresterii preturilor. Cred ca o ajustare este inevitabila si ma astept la o crestere economica sub 4% in 2009. Probabil ca in acest sens va contribui si politica monetara restrictiva, pe langa incetinirea puternica din zona euro si impactul nefavorabil din partea pretului ridicat al petrolului", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El explica ca o crestere economica sanatoasa in viitor implica implementarea de reforme structurale pe piata muncii si dezvoltarea infrastructurii.
"Este o crestere economica peste potential. Ne va surprinde din nou cresterea economica. Sub aspectul sustenabilitatii este clar ca nu putem sa sustinem aceasta crestere pe termen lung", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, apreciaza ca cresterea economica sustinuta de o cerere in exces are perspective mai putin favorabile in viitor tocmai din cauza dezechilibrelor, respectiv deficitul extern si inflatia. Ignorand agricultura, cresterea din celelalte ramuri va incetini, probabil, in urmatoarele trimestre, industria putand fi afectata de decelerarea exporturilor catre UE, iar constructiile, de stagnare sau reducerea preturilor si de incetinirea cresterii creditului imobiliar, potrivit directorului de cercetare din Bancpost, Dan Bucsa

Ce spun producatorii
"Cresterea economica va fi si mai mare pe trimestrul trei si patru datorita agriculturii in general, putand atinge chiar si un plus de 10%", a declarat Constantin Boromir, director general si actionar al producatorului de panificatie Boromir.
"Ca urmare a acestor cresteri inregistrate de PIB, inflatia va cobori in cea de-a doua parte a anului pana la valoarea estimata de Guvern de 6,5%. De asemenea, scaderea inflatiei va fi influentata si de reducerea preturilor la alimente pe fondul recoltei bune inregistrate anul acesta. Noi am scazut deja preturile cu 7-8%", considera Vasile Leu, directorul general al producatorului de ulei Argus.

Anunturile ministrului de finante

Ponderea deficitului de cont curent la sfarsitul primului semestru a scazut la 15,2% din PIB, existand sanse mari sa intre sub 14% la sfarsitul anului.
Deficitul bugetar dupa primele sapte luni a fost de 3,03 miliarde de lei, reprezentand 0,64% din PIB, la jumatatea anului indicatorul fiind de 1,2%.
Romania ar putea inregistra in acest an investitii straine directe in valoare de peste zece miliarde de euro, o valoare record.
Autoritatile centrale incaseaza un numar de 115 taxe parafiscale, care au in schimb mai multe subcategorii, in functie de serviciul oferit

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO