Eveniment

Vosganian: Economia a crescut cu 7% in primul trimestru

Vosganian: Economia a crescut cu 7% in primul trimestru
07.05.2008, 18:28 13

"In ciuda unor estimari mai pesimiste, nu credem ca trebuie sa revizuim tinta de crestere a PIB (produsul intern brut, n. red.) cu 6% pentru anul acesta", a aratat Vosganian. El a subliniat ca accelerarea cresterii economice din primul trimestru a avut loc pe fondul unei executii bugetare prudente. Dupa primele patru luni, bugetul de stat inregistra un deficit de numai 0,2% din PIB. Ministrul a explicat ca aceasta evolutie a fost determinata de cresterea veniturilor bugetare, cu 5% mai mult fata de nivelul planificat.
Ministrul nu a prezentat si alte detalii privind principalele motoare de crestere. Analistii arata ca in primul trimestru impozitele nete au avut un aport important la cresterea Produsului Intern Brut (PIB), pe fondul unui efect de baza important. In primele luni ale anului trecut incasarile din TVA au scazut semnificativ, dupa implementarea reglementarilor comunitare privind modalitatea de incasare a taxei.
In alta ordine de idei, Vosganian a aratat ca decizia de ieri a BNR, de a majora dobanda-cheie la leu pentru a cincea oara la rand, ducand-o la 9,75% pe an, raspunde nevoii de aducere sub control a inflatiei, in conditiile in care economia marcheaza o crestere solida.
Totusi, ministrul a aratat ca mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat pentru o perioada prea lunga poate afecta dezvoltarea economiei.
"Ministerul Economiei si Finantelor si-a facut treaba. Asteptam de la BNR sa se intereseze in a doua parte a anului si de cealalta componenta a politicilor economice, respectiv de cresterea economica. Aceasta masura de crestere a dobanzii ar trebui sa fie reconsiderata in lunile de vara, in conditiile in care vom avea o productie agricola buna, iar pretul la alimente va scadea", a afirmat Vosganian.
Oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca economia inregistreaza inca un exces de cerere, care face ca economia sa creasca mai repede decat ar putea in mod teoretic (cresterea potentiala). In aceste conditii, majorarea dobanzii nu ar trebui sa aiba un impact sensibil asupra cresterii PIB.
Pe de alta parte, Vosganian a subliniat ca pe langa criteriile de convergenta nominala, printre care si reducerea inflatiei la un nivel scazut, Romania trebuie sa aiba in vedere si convergenta reala, respectiv apropierea PIB pe locuitor de nivelul din zona euro. In alta ordine de idei, Vosganian a spus ca inca nu a fost luata o decizie in privinta emisiunii de euroobligatiuni in valoare de pana la 1 mld. euro, care era programata pentru inceputul acestui an. Ministrul a subliniat ca statul are suficiente resurse pentru rascumpararea emisiunii de euroobligatiuni de 600 mil. euro, care ajung la scadenta in vara, astfel ca nu exista presiune pentru contractarea de noi imprumuturi.
"Potrivit legislatiei europene, datoria publica poate fi acoperita din sumele obtinute din privatizare fara a afecta deficitul bugetar, iar Romania are sume consistente. Nu suntem presati pentru a accepta orice conditii de refinantare. Inca ne mai gandim daca iesim pe pietele externe", a declarat Vosganian.
In aprilie, ministrul spunea ca asteapta publicarea Prognozei de primavara a Comisiei Europene pentru a lua o decizie.
Raportul, care a fost publicat la sfarsitul lui aprilie, noteaza ca dezechilibrele macroeconomice s-ar putea accentua anul viitor in pofida incetinirii cresterii economice, daca va persista acordarea de majorari salariale, iar politicile fiscale nu vor fi calibrate astfel incat sa tina sub control presiunile pe partea cererii.
Si FMI a atentionat recent guvernul sa evite relaxarea fiscala prin reducerea TVA la alimente si sa nu devanseze calendarul de majorare a pensiilor, subliniind ca politica fiscala a fost prociclica si orientata pe termen scurt in 2007.
Vosganian a afirmat ieri ca, desi ia in considerare sfaturile Fondului, Romania a demonstrat din 2005 ca isi poate gestiona problemele, asigurand si o imbunatatire a vietii pensionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO